ERDON Helyi hírek

2011.01.06. 07:48

Drágul a parkolás Csíkszeredában

<p>Csíkszereda - Január 10-től, hétfőtől lép érvénybe Csíkszeredában a fizetős parkolás díjszabásainak módosítása. Emelkedik a napijegy ára, illetve az egy órás parkolás díja, de vásárolható húsz percre szóló jegy is. Január 10-től már lehet 17 óra után is parkolójegyet vásárolni, amely a következő napra szól.</p>

A csíkszeredai önkormányzat tavaly novemberi ülésén döntött a fizetős parkolók díjszabásainak növeléséről, szemléltetve, hogy más romániai városokban a parkolás drágább, mint a megyeszékhelyen. Az áremelést a City Parking kérte az önkormányzattól, rámutatva egy sor olyan, előre nem látott költségre, amely a kezdeti szerződési feltételek között nem szerepelt – tájékoztatott Szőke Domokos alpolgármester. Ennek értelmében a napi parkolási díj öt lejről hat lejre emelkedik, az egy órás parkolójegy ára egy lejről egy lej ötven banira nő. Újdonságként megjelenik viszont a húsz perces parkolójegy is, ami ötven baniba kerül, és a negyven perces, ennek egy lej az ára.

„Valóban, ha az egy órás, illetve napi parkolójegy árát nézzük, akkor drágulásról beszélhetünk, ha viszont azt nézzük, hogy húsz perces parkolásra is lehet jegyet váltani, ami eddig nem létezett, de igény volt rá, akkor ez a lehetőség olcsóbbnak számít” – magyarázta a változásokat Szőke Domokos alpolgármester.

Szintén lakossági igény alapján kérte a polgármesteri hivatal a parkolás-felügyelettel megbízott cégtől, hogy tegye lehetővé a 17 óra utáni parkolójegy-vásárlást is, mert sok olyan eset történt, hogy az esti órákban parkolójegyet vásárolni nem tudó autótulajdonos másnap reggel lebilincselve találta járművét. Szőke Domokos elmondta, január 10-től ez a lehetőség is adott, 17 óra után is lehet parkolójegyet venni az automatáknál, amely a következő napra szól.

A jogi személyek többet fizetnek a bérletekért

A jogi személyek számára a bérletek ára emelkedett, ez a különbözet gyakorlatilag az áfát (TVA) jelenti. Az egy havi bérlet magánszemélyeknek 25 lej marad, míg jogi személyeknek 31 lej lesz. A negyedéves bérlet ára 65 és 85 lej, a féléves 120–150 lej, míg az éves bérletért magánautóra 200 lejt, cégjárműre pedig 248 lejt kell fizetni. A kerékbilincs eltávolítása a változások bevezetésétől 62 lejbe kerül. Továbbra is csak a hónap, negyed-, fél- és egy év elejétől az időszak végéig érvényesek a bérletek, nem lehet tehát például márciusban olyan éves bérletet venni, amely a következő év márciusáig tart, vagy egyik hónap, negyedév közepétől a következő hónap, negyedév közepéig. Szőke szerint ez biztonsági, illetve követhetőségi, átláthatósági okokból van így, ezt az önkormányzat vezette be évekkel ezelőtt, a City Parking pedig csak átvette ezt a rendszert. A város a fizetős parkolás bevezetésekor évi 85 000 lej jövedelemre jogosult a parkolás-felügyelettel megbízott cég bevételeiből, ez az összeg a parkolóhelyek növelésével 130 000 lejre, a mostani áremeléssel pedig évi 175 000 lejre emelkedett.

Figyeljünk az új árakra!

A változásokat január első napjaira tervezték, a szükséges szoftver késlekedése miatt halasztották január 10-re. A jegyek új árait már a parkolóautomatákon is feltüntették. Az alpolgármester szerint jó figyelni a változásra, mert aki napijegyet akar vásárolni, és a megszokott öt lejt teszi az automatába, nem napijegyet kap, hanem egy 200 perc parkolásra feljogosító jegyet.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!