ERDON Helyi hírek

2015.07.01. 12:35

Donizetti-mű a Bazilikában

Nagyvárad- Kedd este a temesvári Székesegyház Kórusa és a Capella Academica Timisiensis lépett fel a váradi Bazilikában Gaetano Donizetti: Miserere in Re minore című oratórikus kompozíciójával.

Nagyvárad- Kedd este a temesvári Székesegyház Kórusa és a Capella Academica Timisiensis lépett fel a váradi Bazilikában Gaetano Donizetti: Miserere in Re minore című oratórikus kompozíciójával.

Nem újkeletű a nagyváradi és a temesvári római katolikus egyházmegye közötti együttműködés, gondoljunk csak arra, hogy az évszázadok folyamán a temesvári püspökség több főpásztort is adott Váradnak: például Schlauch Lőrinc bíborost és Friedler Istvánt, arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi megyés püspök, Böcskei László is a Bánságból érkezett hozzánk. Szorosak és sokrétűek tehát ezek a kapcsolatok, és nem csupán szűk értelemben vett egyházpolitikai, hanem egyházzenei téren is.

A mostani fellépés tulajdonképpen annak volt köszönhető, hogy ebben az időszakban az egyházmegye főpásztora több örömteli eseményt is ünnepelhet(ett): az elmúlt napokban pappá szentelésének 25. évfordulóját, illetve a névnapját, a közeljövőben pedig az 50. születésnapját.

Hat tétel

Gaetano Donizetti Miserere in Re minore című, városunk első alkalommal bemutatott oratórikus zsoltárkompozíciójával készült ezekre az örömteli évfordulókra a temesvári Székesegyház dr. Walter Kindle professzor által vezényelt kórusa, és a Capella Academica Timisiensis, a zsoltárossal együtt fordulva Istenhez, kérve az irgalmát, és azt, hogy ne vonja meg szent lelkét tőlünk. Donizetti nevét hallva a 19. század első fele, az opera és a „bel canto” jut eszünkbe, és sajnos az ő szakrális munkássága alig ismert a nagyközönség előtt, így tulajdonképpen ezzel a vokál-szimfonikus koncerttel ezt a hiányosságot is pótolni akarták a művészek. A mű hat tételből áll: Miserere, Tibi soli peccavi, Asperges me, Ne propicias me, Libera me, Tunc acceptabilis, a jobb megértés érdekében pedig Vakon Zsolt püspöki titkár olvasta fel minden tétel előtt a latin szöveg magyar, illetve román nyelvű fordítását.

A feledhetetlen zenei élményhez hozzájárult Teodora Ciucur, Alina Todea és Gina Oniţă szopránok és Lucian Oniţă basszus nagyszerű énekhangja, valamint Cosmin Hârşian klarinét-, Moise Popa kürt-, Johann Fernbach hegedű- és dr. Silviana Ana Cîrdu orgonaművész kitűnő játéka is. A koncertmester Johann Fernbach volt. Ráadásként és meglepetésképpen Donizetti Ave Mariája, és Carl Maria von Weber Gloria et Honore című szerzeménye csendült fel, utóbbi kiemelten Böcskei László tiszteletére.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!