ERDON Helyi hírek

2010.06.08. 15:01

Don Giovanni zárja az évadot

<p>Nagyvárad - Mozart Don Giovanni című kétfelvonásos operája zárja június 17-én a nagyváradi Állami Filharmónia idei évadját. Erről és egyébb újdonságokról esett szó a keddi sajtótéjékoztatón.</p>

A Filharmónia, a Francisc Hubic Művészeti Iskola és a Nagyváradi Állami Színház közreműködésében június 17-én, 19 órai kezdettel kerül sor az évadzáró opera bemutatására a Szakszervezetek Művelődési Házában. Ez volt a fő témája kedden az Filharmónia székhelyén tartott sajtótájékoztatónak, melyen Tódor Albert igazgató mellett jelen volt Corneliu Cristea, művészeti igazgató, Marian Boboia, a Francisc Hubic Művészeti Iskola vezetője, Lucian Silaghi színházi főigazgató, valamint Horia Ballint rendező. Elhangzott: a nagyváradi komolyzenét kedvelő közönségnek jogos igénye, hogy évadonként legalább egy operát műsorra tűzzön a filharmónia. Míg tavaly a Puccini Bohémélet című operáját mutatták be, addig idén a W.A. Mozart Don Giovanni című kétfelvonásos operáját viszik színre bukaresti, kolozsvári zenészek valamint a spanyol tenor, Jose Concepcion vendégszereplésével.

Ígéretes évadzáró

Don Giovanni és Donna Anna szerepében a Boboia művészházaspár lép színpadra. Vezényel a kolozsvári Cristian Sandu, illetve közreműködik a Filharmónia Énekkara (karigazgató: Lászlóffy Zsolt) is. Az Állami Színház elsősorban az olyan technikai háttérmunkáért felel, mint például a hangosítás vagy a világosítás, ugyanakkor néhány jelmezt is ők biztosítanak a fellépő művészeknek, tájékoztatott Lucian Silaghi szinházi igazgató. Horia Ballint, a darab rendezője a javában zajló próbák folyamatáról és az általa alkalmazott rendezői koncepcióról beszélt. Mivel Mozart műve bármilyen korban és időben aktuális mondanivalóval bír, a rendező a 17. századi Sevillaból a 20. századi New York egyik spanyol negyedébe helyezte át a cselekményt. Horia Ballint hozzátette, hogy ez nem jelent "kegyeletsértést", ugyanis az énekmű mondanivalója ennek ellenére hű maradt a mozarti drama giocoso stílusához. Az évadzáróra jegyek válthatóak a filharmónia pénztáránál 26 lejes egységáron.

Jótékonysági koncert

A jövőheti évadzáró előtt két koncertre hívja és várja még a váradi zenekedvelőket az Állami Filharmónia. Csütörtökön szimfonikus hangversenyre kerül sor az Enescu-Bartók teremben. Vezényel Tudor Ciupeiu, a Kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia végzettje, illetve közreműködik Carmen Daniela Gililov fogarasi születésű, jelenleg Németországban élő zongoraművész. Többek között P. Constantinescu ritkán játszott zongorversenyét mutatják be a művészek. Tódor Albert egy másik koncertre is felhívta a figyelmet. Június 12-én, 20 órától egy országos jótékonysági turné keretében Nagyváradon koncertezik a The Marker együttes. A zenészek egy 14 éves, ritka daganatos betegségben szenvedő kisfiú operációjára gyűjtenek pénzt. A koncertre 15 lej a belépő. A zenekar egyébként 2008-ban Londonban elnyerte a legújabb romániai együttes díját.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!