ERDON Helyi hírek

2014.12.03. 13:00

Díjnyertes csellóművész Váradon

A nagyváradi Filharmónia Bartók-Enescu termében csütörtök este hét órától kezdődő hangversenyen romantikus kompozíciók csendülnek fel. Az est szólistája Szabó Ildikó csellóművész, vezényel Jankó Zsolt.

A nagyváradi Filharmónia Bartók-Enescu termében csütörtök este hét órától kezdődő hangversenyen romantikus kompozíciók csendülnek fel. Az est szólistája Szabó Ildikó csellóművész, vezényel Jankó Zsolt.

Ismét egy fiatal, rendkívül ígéretes tehetséget hallgathat meg a váradi közönség, ugyanis az 1993-as születésű magyarországi, jelenleg Berlinben tanuló Szabó Ildikó csellóművész máris több rangos nemzetközi hangszerverseny díjazottja. Legutóbb az idei budapesti Pablo Casals nemzetközi csellóversenyen lett második helyezett, illetve közönségdíjas. A korábbi években a Popper Dávid és az Antonio Jangiro nemzetközi csellóversenyeket nyerte meg. Szabó Ildikó első alkalommal muzsikál Romániában, és máris az egyik legismertebb csellóversenyművel, Dvořák h-moll gordonkaversenyével (op. 104) lép a közönség elé.

Törekvések egyesítése

A csütörtök esti koncertet beharangozó sajtótájékoztatón a művésznő elmondta, hogy ez a versenymű etalonnak számít a csellósok körében, hiszen nincs olyan gordonkás, aki életében legalább egyszer el ne játszotta volna ezt a művet. A technikai, előadói kihívásokra vonatkozó kérdésünkre válaszolva Szabó Ildikó kifejtette, hogy a gordonkaversenyekre általában, és a Dvořák versenyműre különösképpen érvényes az, hogy a gordonkaművésznek meg kell találnia a kommunikációt a zenekarral, és pontosan kell tudnia azt, mikor van szólórész, és mikor kell beleolvadni a zenekari hangzásba. „A Dvořák versenymű esetében különösen fontos ez, mert az ő gordonkaversenye valójában egy szimfonikus mű, tehát nem egy magamutogató virtuóz darab, ezért a technikai nehézségeket alá kell vetni a zenei mondanivalónak” fogalmazott Szabó Ildikó, aki a továbbiakban elárulta azt is, hogy mivel egy közkedvelt, folyamatosan játszott alkotásról van szó, ezért kialakult egy komoly előadói hagyomány, ami nem mindig egyezik a szerző akaratával, különösen akkor nem, ha a zeneszerző nem játszott azon a hangszeren, melyre versenyművét komponálta. Ez igaz Dvorákra is, aki nem tudott csellózni. Mindemellett létezik egy másik törekvés is, mégpedig az, hogy az előadók a lehető leghívebben eljátsszák azt, amit a komponista a partitúrába leírt, de ezt a két törekvést a fentebb említett okok miatt nem könnyű dolog egyesíteni. Szabó Ildikó ugyancsak kérdésünkre válaszolva elárulta, hogy mindig arra törekedett, hogy repertoárja minél szélesebb legyen, ezért a prebarokk korszaktól egészen a kortárs zenéig bármit szívesen játszik. A kortárs zene iránti érdeklődése nem kis mértékben nagyapja, Szabó Csaba zeneszerző hatásának köszönhető, árulta el. A művésznő hozzátette: „Nincs kedvenc zeneszerzőm, de Schubert személyiségét közel érzem magamhoz, ezért az ő zenéjét bármikor bármilyen mennyiségben szívesen hallgatom”. Közeljövőbeni terveiről szólva a művésznő elmondta, hogy a jövő év eleje műhelymunkával és az új repertoár kialakításával telik majd számára.

Mendelssohn-művek

A ma esti koncerten a Dvořák gordonkaversenyt két Mendelssohn-Bartholdy kompozíció fogja közre. A hangverseny első felcsendülő darabja a Szent Iván-éji álom nyitány lesz, a záródarab pedig az I., c-moll szimfónia (op. 11). Jankó Zsolt az est karmestere a művek kiválasztása kapcsán elmondta, hogy a meghívott szólista javasol egy versenyművet, amit szívesen eljátszana, és amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, akkor annak a műnek a hangulatához, stílusához illő darabokat illesztenek a koncertprogramhoz. Így esett a választás ezúttal a két Mendelssohn-Bartholdy műre, melyek hosszúságukban, stílusukban jól kiegészítik a Dvořák versenyművet és magának a koncertnek a műsorát.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!