ERDON Helyi hírek

2011.08.22. 12:24

Díjazták a közös virágkocsit

Nagyvárad - Bihar, Hajdú-Bihar és Hargita megye közös virágkocsija nyerte el a Duna Televízió különdíját az elmúlt szombati 42. Debreceni Virágkarneválon. Az eddigi együttműködést koronázta meg ez a siker.

Nagyvárad - Bihar, Hajdú-Bihar és Hargita megye közös virágkocsija nyerte el a Duna Televízió különdíját az elmúlt szombati 42. Debreceni Virágkarneválon. Az eddigi együttműködést koronázta meg ez a siker.

 

 

Az augusztus 20-i, 42. Debreceni Virágkarneválon közös virágkocsival képviseltette magát Bihar, Hajdú-Bihar és Hargita megye, mely kompozició- Pikó Sándor debreceni szobrászművész alkotása- elnyerte a Duna Televízió különdíját. Az együttműködést jelezte az elől lévő három címer, közepén Hargita megyével, melynek központi alakja a csíksomlyói Szűz Mária volt. Ezt fogták közre a régi Bihar és Hajdú Kerület címerei. Az égi világból a lenti világba érkező, csillagösvényen leereszkedő Csaba királyfi a székely-hun-magyar mondakör szakrális alakja. A királyfi lovának lába a puszta földet érintette, ahol már minden elpusztult, talán már az emberek reménye is. A táltosló érintésére azonban új élet születik a puszta földből, virágok fakadtak a semmiből, varázskörbe rendeződve. Az égi teremtő erő és lendület emelte ugrásra a magyar hajdú lovast, mely egyben a femelkedni tudó és akaró magyarság élő szimbóluma is volt. Az égi és földi világ tengelyében ugyanakkor Nagyvárad világhírű költőfejedelme, Ady Endre állt. A két világot egybekapcsoló, táltos erejű költő önmaga körül pördült, garabonciás lendületével segítve a világ megújulását, újjászületését.

 

Megkoronázta

 

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: a közös munka és a díj jó lehetőség volt arra, hogy megmutassák a három megye között fenálló kitünő kapcsolatot, ugyanakkor pedig jól sikerült maga a virágkompozició is. Arra emlékeztetett: Bihar és Hajdú-Bihar vezetői, képviselői évek óta együtt dolgoznak nem csupán a virágkarnevál kapcsán, hanem például a közös határ menti pályázatot ügyében is, így ez a díj tulajdonképpen a megkoronázása ennek az együttműködésnek. A politikus ugyanakkor köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez a legújabb sikerhez.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!