ERDON Helyi hírek

2017.10.27. 08:25

Diákokat díjaztak a nagyváradi tanácsülésen

Tegnap délután a városháza dísztermében rendes havi közgyűlését tartotta a nagyváradi önkormányzati képviselő-testület. Közel 100 előterjesztés volt, valamennyi meg lett szavazva. Több napirendi pont a közúti infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozott.

Tegnap délután a városháza dísztermében rendes havi közgyűlését tartotta a nagyváradi önkormányzati képviselő-testület. Közel 100 előterjesztés volt, valamennyi meg lett szavazva. Több napirendi pont a közúti infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozott.

Több napirendi pont a közúti infrastruktúra korszerűsítésére vonatkozott. A tanácsosok egyhangúlag megszavazták, hogy 2018-ban le legyen aszfaltozva hat utcaszakasz az Oncsa-telepen. Ezek teljes hossza 4,3 kilométer, a beruházások teljes költsége áfa nélkül 2,5 millió euró. A kiszemelt útszakaszok a következők: a Ion Alexi püspök utca Gheorghe Pituţ és Cucului utcák közé eső része, az Alexandru Todea utca, a Cucului utca Püspöki út és Ion Pop Reteganul utcák közé eső része, a Gheorghe Pituţ utca Püspöki út és Bihorului utca közti része, a Ion Pop Reteganul utca Gheorghe Pituţ és Cucului utcák közti része, valamint a Macului utca Ion Bogdan és Bihorului utcák közti része.

Eldőlt az is, hogy egy utat létesítenek a Borsi út környékén ott, ahol a vasúti sínek kereszteződnek az Uzinelor és a Podului utcákkal. Ennek a befektetésnek az értéke áfával együtt 378.590 lej, a kivitelezés ideje két hónap. Ennek szükségességét Ilie Bolojan polgármester azzal indokolta: gyakran előfordul, hogy a nagy forgalom miatt hosszú sor alakul ki a TIR-kocsikból, melyek így gyakorlatilag blokkolják a közlekedést a Podului utcában. Hogy kiküszöböljék ez a problémát, elsősorban megoldják a jelzést a vágánynál, majd rugalmas kaucsuk burkolatot fektetnek le, megakadályozva ezáltal a környékbeli állomásozást.

Ugyancsak infrastrukturális beruházásnak számít a várad-őssi Corolian Hora utca modernizálása. Ez az ottani állomás mögött húzódik, és 2,5 kilométer hosszú. A körülbelül 1 millió euróba kerülő munkálatok jövő tavasszal kezdődnek el, és nyolc hónapig fognak tartani.

Megállapodások

Két előterjesztés az önkormányzat és a görögkatolikus, valamint az önkormányzat és a római katolikus püspökség közti együttműködési megállapodásra aláírására vonatkozott. Utóbbi azért van szükség, mert egy emeletes parkolóházat akar építeni az önkormányzat a városháza belső udvarán, és ez két telket is érint: az egyik köztulajdonban van, a másik viszont a katolikus egyházé, azonban e kettő nélkül nem tudnak összeköttetést biztosítani a leendő parkolóház és a Városháza, illetve a Körös utcák közt. Az előterjesztés szerint a katolikus püspökség birtokában egy 1922 négyzetméteres telek és egy 548 négyzetméter hasznos felülettel rendelkező ingatlan van, ennek azonban nincs különösebb építészeti értéke. A görögkatolikusokkal pedig azért akar az önkormányzat egyezséget kötni, hogy egy olyan integrált relaxációs köztér legyen kialakítva a Szent Miklós katedrális udvarán, mely szervesen illeszkedne a Szent László urbanisztikai képébe, és ott szándékoznak felállítani Iuliu Maniu szobrát, mely művelet határideje 2019. április 30-a.

Projektek

Olyan napirendi pontok is meg lettek szavaznak, melyek arra vonatkoztak, hogy az önkormányzat bevezetné azt, hogy a következő két évben megvalósítandó 100 projektből 20-at (vagyis évente 10-10-et) a lakosok javasoljanak. Ez az elképzelés tulajdonképpen két részből áll: az első szakaszban lehetne javasolni (egy-egy projekt értéke nem haladhatná meg a 200 ezer eurót, a rendelkezésre álló költségvetés pedig 1,5 millió euró/év), majd a pályázatokról szavazna a lakosság úgy, hogy ez fele-fele arányban történne hagyományos és elektronikus módon. Arról is szavaztak, hogy három úgymond negyedbeli központ vagy főtér legyen kialakítva: Várad-Szőllősön ez a McDonald s mellett lenne, Várad-Őssiben a sportcsarnok mellett, Várad-Rogériuszon pedig a Magnólia-park.

Emellett többek közt átment a parkolási stratégiáról szóló előterjesztés, a Gutenberg utcai hajléktalanszállónak a restaurálása, valamint több ingatlanak homlokzatának a rendbetétele (Branului utca 19. szám, Városháza utca 41. szám, Ioan Budai Deleanu utca 4. szám, Cuza Voda utca 80. szám és Samuil Micu Klein utca 9. szám).

Elismerés az eredményekért

Díjazták azokat a diákokat és oktatóikat, akik a 2016/17-es tanévben kiváló eredményeket értek el tantárgyolimpiákon. Ezek közt magyarok is voltak, íme a lista: Miheler Dóra, Rázmán Attila, Schmidt Anita, Kurucz Csenge, Fándly Gergő-Zoltán, Salánki Miklós, Farkas Réka Krisztina (Ady Endre Középiskola), Popescu David, Nagy Antonius Tiberiu, Borbíró Tímea, Erdei Vivien, Catona Ábel (Művészeti Líceum), Kun Édua-Boróka (Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium), Gáspár Milán, Kovács László, Andreev Alexandra Zsófia, Szabó Rolland (Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum). Felkészítő tanárok: Kirkósa Enikő, Sarkadi Viktória, Kozma Éva, Hibácskó Gizella, Bogdán Károly, Radó Judit, Ferencz Mercédesz, Mircescu Georgiana, Jankó-Szép Noémi, Kotting Ilona, Bán Imola, Benedek Ramóna.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!