ERDON Helyi hírek

2012.06.02. 16:29

Deutsch Tamás Nagyváradon

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bihar megyei szervezetének kampányrendezvényein vett részt szombaton Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz alapító tagja.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bihar megyei szervezetének kampányrendezvényein vett részt szombaton Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz alapító tagja.

Az ismert magyarországi politikus szombat délelőtt a nagyváradi Lorántffy Gimnázium sportpályáján az EMNP által rendezett labdarúgó mérkőzésre látogatott ki, majd a Magnólia parkban zajló gyereknapi rendezvényeket látogatta meg. A délután folyamán Zatykó GYulával, az EMNP nagyváradi polgármester jelöltjével tartott közös sajtótájékoztatót a váradi Demokrácia-Központban. Itt Zatykó Gyula elmondta: az RMDSZ részéről a napokban elhangzott, hogy az EMNP-nek kár volt elindulnia a választásokon, mert egy magyar jelöltnek nagy esélye lenne megnyerni a polgármesterválasztásokat. „Ez a megállapítás nem állja meg a helyét. Amúgy is Cseke Attila Bukarestbe vágyik, ezért sincs rajta az RMDSZ nagyváradi helyi tanácsosi listáján” - jelezte Zatykó, aki a továbbiakban kifejtette: fontos az, hogy minél több magyar legyen az önkormányzatokban , ahol a különböző magyar szervezeteknek közösen kell majd dolgozniuk a magyarság érdekeiért. Hozzátette: nem érti, Cseke Attila miért nem vállalja a nyílt vitát az EMNP jelöltjével, annál is inkább, mert mint mondta, az EMNP-nek jól átgondolt távlati programja van Nagyváradra vonatkozóan. Majd megjegyezte: „C vitaminnal nem lehet a váradi közösség gondjait meggyógyítani”.

Kötelesség

Deutsch Tamás EP-képviselő a sajtótájékoztatón leszögezte: „azért vagyok itt, hogy az EMNP-t segítsem abban, hogy minél jobb eredményt érjen el a választásokon.” Elmondta ugyanakkor, hogy kötelességének érzi támogatni azt a pártot, melyet az Európai Parlament Kárpát-medencei magyar képviselőinek tiszteletbeli elnöke, Tőkés László kezdeményezésére hoztak létre. Felidézte, hogy Tőkés László részvétele az EP-választásokon erősítette az erdélyi magyar politikai képviseletet, nem pedig gyengítette, ahogy azt az RMDSZ állítja.

Erős képviseletet

Deutsch Tamás hangsúlyozta, hogy a mostani kampányának van egy ki nem mondott gondolata, mégpedig az, hogy nem szabad politikai képviselet nélkül hagyni azt a több mint ötszázezer magyar szavazót, akik ma már nem szavaznak az RMDSZ-re. Az RMDSZ-t Deutsch véleménye szerint nem érdekli annak a félmillió magyar választópolgárnak a sorsa, akik kiábrándultak belőle. Az EMNP ezeknek az embereknek a képviselője szeretne lenni. Fontos az erős magyar képviselet, mondta Deutsch, aki saját megállapítását egy példával illusztrálta: Romániában a rendszerváltás óta több mint négyezer ortodox templomot építettek, ennek az összköltségnek a feléből már megépülhetett volna az ÉSzak-erdélyi autópálya. Ez azt jelzi, hogy a román állam egyenlőként kezeli az embereket, amikor az adóbehajtásról van szó, de kettős mércét alkalmaz az általa nyújtott szolgáltatások tekintetében. Ezért van szükség erős helyi képviseletre, mert ezeket az aránytalanságokat, helyi szinten lehet ellensúlyozni. Arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz politkusai az erdélyi magyarság körében miért két pártot támogatnak az RMDSZ ellenében (a Magyar Polgári Pártot és az Erdélyi Magyar Néppártot), Deutsch Tamás azt válaszolta, hogy az erdélyi magyarok egy jelentős hányada elégedetlen az RMDSZ-szel, és a Fidesz az erdélyi magyar politikai képviseletet akarja erősíteni, ami nem azt jeleni, hogy z RMDSZ-t akarja gyengíteni, hiszen egyes heleyeken RMDSZ-es politikusokat támogatnak. Arra a kérdésünkre, hogy milyen eredményt értékelnének sikernek Bihar megyében, Zatykó Gyula azt válaszolta, hogy szeretnének minél több jelöltet bejuttatni a helyi tanácsokba, illetve vidéken meggyőződése szerint polgármesterük is lesz.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!