ERDON Helyi hírek

2010.02.22. 09:54

Demény Balázs zongoraestje

<p>Nagyvárad - Pénteken a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében Demény Balázs, a Liszt Ferenc Zeneakadémia I. éves hallgatója lépett fel a PKE dísztermében, Beethoven, Debussy és Liszt kompoziciókkal.</p>

A fiatal, tehetséges zongoraművész, Demény Balázs már többször aratott sikert koncertestjeivel, ezúttal is megörvendeztetett kiváló teljesítményével. Bevezetésképp meghallgattuk Beethoven C-dúr Waldstein szonátáját (op. 53, 1803-1804). Stílusosan adta elő a nagy felkészültséget igénylő művet, ráfigyeltetvén a részletek szépségére. A természet elemeiből táplálkozó erőt, a lüktető életet, a megújulás küzdelmeit kifejező zene költőiségére éppúgy érzékenyen reagált, mint a mű mozgalmasságára. Különösen figyelemre méltó volt a III. tétel Rondójának önfeledt boldogságot hirdető, kiengyensúlyozott életérzésének a megfogalmazása. Claude Debussy Képek sorozatából (I., 1905) hallgattuk meg A fények a vízen címűt. A zongoradarab a legragyogobb vízi zenék egyike, amelyről alkotója találóan állapította meg, hogy a harmónia vegytanának legújabb felfedezéseit foglalja magába.

Sajátos eljárás

A Mozgás (III.), amelyik francia szóhasználatban tételt is jelent, a barokk zene motorikus elemeit teszi magáévá. A fiatal, tehetséges előadó jól ráérzett az impresszionizmus sajátos eljárására, amelyben az alkotó hangulatát, szubjektív benyomásait vitte színre. Nemes ízléssel, csiszolt zongorahangzással avatta megnyerővé játékát.

Befejezésképpen Liszt Ferenc h-moll Szonátáját hallgattuk meg (1852-1853). A Schumann-nak ajánlott mű egyetlen hatalmas tétele az érett Liszt művészetének tanújele. Demény Balázs nem csak, hogy a romantikus áradást, a szertelennek tünő dramaturgiát hangsúlyozta, hanem a mű drámai kibontakozását is megmintázta. A gigászi főtéma lírai gyengédségűvé átdolgozott változatait, édes, diszkant dallamát, valamint a költői érzelmet hordozó muzsikát, a témák jelzésszerű felidézését is magabiztosan szólaltatta meg. Liszt Ferenc érett, romantikus kompoziciója a maga szépségében tárult fel a művész előadása nyomán. A hallgatóság szünni nem akaró tapssal jutalmazta a produkciót. 

Tuduka Oszkár

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!