ERDON Helyi hírek

2012.01.26. 15:57

Debreceni szimfonikusok Érmihályfalván

Bihar megye - Jó hangulatú komolyzenei koncertet adott szerdán délután Érmihályfalván a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekara.

Bihar megye - Jó hangulatú komolyzenei koncertet adott szerdán délután Érmihályfalván a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekara.

 

 

Darabont Aliz érmihályfalvi zenetanárnő szervezésében a korábbi hónapokban már több alkalommal került sor úgynevezett leckekoncertekre, melyek keretében a debreceni iskola diákjai és tanárai nem csak zenéltek az érmihályfalvi gyerekeknek, de alkalmanként bemutatták az ütős, a vonós és a rézfúvós hangszereket is. Ilyen előzmények után került sor szerdán délután arra a koncertre, melyre már nem csak gyerekeket, de felnőtteket is vártak a kultúrházba.

 

Zenei felfedezések

 

A debreceni vendégek 38 fős szimfonikus zenekarral érkeztek, a nézőteret pedig mintegy 30 felnőtt mellett gyereksereg töltötte meg. A hallgatóságot Pazár István, a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola tanára köszöntötte, aki a műsorvezetői és karnagyi feladatokat is ellátta. Minden műsorszám előtt röviden bemutatta a szerzőt, a szerzeményt, de a komponálás körülményeiről is szólt. Felhangzott F.Schubert - Nyitány olasz stílusban, A.Vivaldi - G-dúr concerto, J.Haydn - D-dúr szimfónia (No.86/3-4), Ligeti Gy. - Romanian Concerto (1-2), és kamarazeneként Csajkovszkij egy orosz dalfeldolgozása. Pazár István jó zenetanárként igyekezett élvezetessé tenni a gyerekeknek - hiszen elsősorban mégis csak nekik szólt - a koncertet, például együtt "felfedezték", hogy melyek a zenekarban fellelhető fa- és rézfúvós, ütős és vonós hangszerek, honnan származik és mit jelenthet a menüett szó, milyen a zene lüktetése, stb.

 

Folytatódni fog

 

Egy-egy meglepő válasz elhangzásakor nem csak a nézőtéren, de a színpadon is felhangzott egy-egy kuncogás, mintegy jeleként, hogy mindkét helyen gyerekek foglaltak helyet, akik nem csak közös anyanyelvük, de hangszer- és zeneszeretetük okán is értik egymást. Pazár Tibortól megtudtuk, hogy zenekarukkal az ifjúsági szimfonikus zenekarok országos versenyére készülnek, ezért főpróbának tekintették érmihályfalvi fellépésüket. Darabont Aliz tanárnő elmondta: a leckekoncert sorozata márciusban fog folytatódni, már a korábbi szűkebb körben, a fafúvós hangszerek bemutatásával.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!