ERDON Helyi hírek

2014.06.29. 14:30

Csodálatos zene csak tiszta forrásból

A Szent László Napok csütörtöki hivatalos megnyitórendezvényén a váradi színházban fellépett a nyíregyházi Cantemus gyermekkórus, valamint Sebestyén Márta és zenekara. Az UNESCO-díjas népdalénekes az Üdvözlégy, Szent László király! című műsorát hozta el városunkba.

A Szent László Napok csütörtöki hivatalos megnyitórendezvényén a váradi színházban fellépett a nyíregyházi Cantemus gyermekkórus, valamint Sebestyén Márta és zenekara. Az UNESCO-díjas népdalénekes az Üdvözlégy, Szent László király! című műsorát hozta el városunkba.

A rendezvénysorozatot megnyitóbeszédek felvezetése, illetve feloldásaképpen a nyíregyházi Cantemus gyermekkórus teremtett az ünnephez méltó, emelkedett hangulatot. Szabó Soma karnagy vezetésével többek között Kodály-feldolgozásokat, tréfás gyermekjátékokat adtak elő.

A muzsika kapocs

A kissé hosszúra nyúlt hivatalos protokollrész után kezdődött Sebestyén Mártának és zenésztársainak a koncertje. A Kossuth-, Liszt Ferenc- és UNESCO-díjas népdalénekes az Üdvözlégy, Szent László király! című műsorát hozta el Váradra, amelyben zenésztársai Andrejszki Judit régizenei előadóművész, valamint Havasréti Pál (tekerőlant, bőgő) és Caius Hera (lant, teorba, barokk gitár) voltak. A zenei folyamatot a régizene és a népzene hullámzása vitte előre, minden zenei blokkban mintegy párbeszédet folytatott Andrejszki Judit és Caius Hera régizenei kettőse és a Sebestyén Márta, valamint Havasréti Pál alkotta népzenei szekció. Ahogy azt maga Sebestyén Márta megfogalmazta a műsor egyik átkötő szövegében, a zenében nem szükséges közös emberi nyelvet beszélni, hiszen a muzsika önmagában is elegendő kapocs az emberek között, csak az a fontos, hogy találják meg a szép, tiszta hangot. A csütörtök esti fellépés is igazolta ezt a megállapítást, hiszen a művészek ámulatba ejtő tisztasággal szólaltatták meg a kompozíciókat, ismét értelmet adva a manapság már-már feledésre ítélt harmónia fogalmának. A művészek kimagasló zenei tudását sokoldalúságuk is bizonyította: Andrejszki Judit alkalomadtán egyszerre dobolt, csembalózott és énekelt, és Sebestyén Márta is többször a nyakába akasztotta a dobot, vagy éppen furulyázott, amikor egy-egy dal hangszerelése ezt előírta.

Művész a békéért

A koncert másik nagy erénye magának az összeállításnak a változatossága volt: felsorolni is szinte lehetetlen, mennyiféle zenei korszakból, mennyiféle stílusú, típusú kompozíciót szólaltattak meg a művészek abban a közel két órában, ami sokkal gyorsabban elrepült, mint az azt megelőző, beszédekkel telezsúfolt másfél órás felvezető. A teljesség igénye nélkül: hallhatott a közönség bizánci liturgikus éneket, ibériai Szent Erzsébet kultikus éneket, Szent Lászlót dicsőítő éneket, görög népéneket, részletet a Carmina Buranából, pünkösdi és húsvéti zenei összeállítást stb., stb. És mindehhez hozzáadódik Sebestyén Márta közvetlen személyisége, humora, békét árasztó színpadi jelenléte. Koncert közben arra gondoltam, hogy nem véletlenül kapta meg Sebestyén Márta az UNESCO Művész a békéért nevű díját, hiszen az ő előadását hallgatva, legalább a koncert ideje alatt valóban jobbá válik az ember.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!