ERDON Helyi hírek

2010.03.03. 08:27

Csökkenő ágyszám a Szatmár megyei kórházakban

<p>Szatmár megye - Költségmegtakarítás miatt szüntetnek meg várhatóan 175 ágyat Szatmár megye öt kórházában. Ez az összes ágyszám alig egytizedét jelenti, de két kórházat nem érint majd a megszorító intézkedés.</p>

Március folyamán Szatmárnémetiben a régi kórházból (Lükő Béla Kórház) átköltözik a kardiológiai és neurológiai osztály, valamint a fül-orr-gégészet és a szemészet egy része az új kórházba. Erre a lépésre azért van szükség, mert ugyan már 2007 októbere óta — minisztériumi rendelet alapján — sürgősségi kórház a megyei kórház, eddig ezek az osztályok hiányoztak onnan, hogy valóban minden területet lefedhessen.
Maximum 175 ágy
Az egyesítéssel együtt újabb leépítések lesznek. A megyében összesen maximálisan 175 ágyat szüntetnek meg, ám a kórházak szerinti lebontás még nem végleges. Az egészségügyi minisztériumban jelenleg is dolgoznak azon az új rendszeren, amely alapja az európai uniós bonyolult szabályozás. Szatmár megyében már ennek megfelelően szervezik át fekvőbetegek ellátására alkalmas közegészségügyi intézményeket, és ez alapján köti majd meg ezen intézményekkel a szerződést április elején a megyei egészségbiztosítási pénztár.
A jelenlegi számadatot a Szatmár megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSPSM) összegezte. Dr. Dorel Coica és dr. Rat Elisabeta képviselték a DSPSM-t Nagyváradon azon a találkozón, ahol a minisztérium szakbizottsága elé terjeszthették a megyében található kórházak és azok kihasználtságának helyzetét. Az egyeztetések alapján 15 ággyal lesz kevesebb a jelenleg 85 ágyas Tasnádi Városi Kórházban, körülbelül 50-nel csökken az ágyak száma a 260 ágyas Avasfelsőfalui Városi Kórházban. A TBC Kórházban és a Nagykárolyi Városi Kórházban nem lesznek csökkentések, míg a Megyei Sürgősségi Kórházban nyolcvanöttel kevesebb ágyon tudnak majd betegeket elhelyezni az átalakítások után. Egészen pontos adatokat nem tudott mondani a sajtó képviselőinek a DSPSM vezetője, holott állítólag ezen témával kapcsolatban hívta össze a sajtótájékoztatót. Később éppen maga mondta el, hogy sokkal szívesebben foglalkozna saját vállalkozása építésével, minthogy a megyei kórház igazgatójánál sokkal kevesebb pénzért küszködjön a különféle közegészségügyi intézmények vezetőivel, annak érdekében, hogy minden rendben menjen a megyében.

Éjjel-nappal
A Lucian Blaga sugárúton (a nagy parkoló után) megnyílt a Sfanta Treime gyógyszertár, amely a Szamos-folyó bal partján az egyetlen olyan gyógyszertár, amely 8-tól 22 óráig tart nyitva; áprilistól várhatóan állandó ügyelettel rendelkezik majd, tehát éjjel-nappal fogadja a betegeket; szintén áprilistól válthatók be ugyanott ingyenes és ártámogatott recepetek; ezzel egy időben megnyílik Szatmárnémetiben az első készenléti központ Dr. Coica rendelőjénél a Lucian Blaga sugárúton; család- és szakorvosok látnak majd el 24 órás ügyeletet; amennyiben szerződést tudnak kötni a megyei egészségügyi pénztárral, a teljes 24 órás ügyelet ideje alatt ingyenes lesz az ellátás, amennyiben nem jön létre a szerződés az éjszakai műszakban 20-30 lejes ellátási díjat számolnak majd fel; ide fordulhatnak azok, akiket a Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi fogadóállomásán nem nyilvánítanak sürgősségi esetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!