ERDON Helyi hírek

2016.03.08. 17:03

Bővül Várad hévíz-ellátottsága

Az önkormányzat egyik fő célkitűzése a Nagyvárad alatt lévő termálvíz tartalékok kiaknázása.

Az önkormányzat egyik fő célkitűzése a Nagyvárad alatt lévő termálvíz tartalékok kiaknázása.

Kedden mutatták be azt a beruházási projektet a nagyváradi Continental szállóban, amelynek nyomán a város hévíztartalékait aknázzák ki a város hőenergia-igényére. A tájékoztatón Mircea Mălan, a város alpolgármestere elmondta: az önkormányzat egyik fő célkitűzése a Nagyvárad alatt lévő termálvíz tartalékok kiaknázása. Mivel a hévízkitermelés előfeltétele az, hogy a kiszivattyúzott vizet vissza kell juttatni a földbe, ezért a most bemutatott projekt már eleve tartalmazza ennek a feltételnek a teljesítését is. A bemutatón felszólalt dr. Arni Gunnarson, a projekt izlandi partnerének képviselője, aki előadásában hangsúlyozta, hogy a világon Izland rendelkezik a legkorszerűbb hévízkiaknázási technológiákkal, és ezeket a hatékony, környezetbarát technológiákat fogják felhasználni a nagyváradi projektben is.

Műszaki részletek

Az önkormányzat részéről Daniel Țigan ismertette a projekt műszaki részleteit. Mint mondta, 2017 tavaszáig három jelentős beruházás valósul meg: a Nagyváradi Egyetem területén lévő termálvizes kutat összekötik a sportiskolánál lévő hőközponttal, valamint a visszasajtoló szondával, emellett teljesen felújítják a 902. számú hőközpontot, mely hőenergiával látja el a Rhédey (Matei Basarab), a Vámház (Sucevei) és a Rimanóczy Kálmán utcákat, ugyanakkor teljesen felújítják a hőkicserélőket, automatikusan működő hőtermelő modulokat szerelnek fel, amely által lehetővé válik mind a termálvizes, mind pedig a városi hőszolgáltató rendszer használata. A most megvalósításra kerülő projektben ugyan nem szerepel, de a jövőben lehetőség lesz rá, hogy mind a Körösvidéki Múzeumot, mind pedig a megyei könyvtárat rá lehessen kapcsolni a termálvizes rendszerre. Jelenleg Szőlős (Nufărul) és Őssi (Ioşia) lakónegyedek egy részében van termálvizes hőszolgáltatás, ezek fognak bővülni a Rhédey (Bălcescu) kert környékével a beruházás megvalósulása után.

Környezetbarát

Elhangzott továbbá, hogy a 902. számú hőközponthoz 85 Celsius fokos termálvíz érkezik majd, amit a fűtési szezonban használnak fel a fűtés és a meleg víz biztosítására. A termálvíz használatával évente mintegy 1779 tonnával csökken a széndioxid-kibocsátás a városban. Annak érdekében, hogy ne fogyjon el az altalajkincs, a projektben szerepel egy visszasajtoló rendszer megvalósítása is, azaz egy 2,9 kilométeres furat és az ehhez tartozó visszasajtoló állomás építése. A rendszert úgy építik meg, hogy az összes kitermelt termálvizet vissza lehessen sajtolni. A projekt összértéke 17.611.921 lej áfával együtt. Ennek az összegnek a 85 százalékát a RONDINE finanszírozási programból állják majd. Ennek a programnak a keretében a norvég, az izlandi és a lichtensteini kormány támogatja a megújuló energiákat kiaknázó technológiák alkalmazását a közép-kelet-európai országokban, ezzel együtt az üvegházhatást kiváltó tényezők visszaszorítását. A nagyváradi beruházás fennmaradó, 15 százalékát a román kormány állja, tehát a nagyváradi önkormányzat számára semmiféle kiadással nem jár ezt a projekt. A beruházás kivitelezési határideje jövő év májusa, de elhangzott, hogy akár már idén őszig be lehet fejezni a munkálatokat.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!