ERDON Helyi hírek

2013.05.27. 10:38

Borfesztivál Bihardiószegen

Beteljesedni látszik a terv, mely két éve fogalmazódott meg először, amikor Szent Orbán tiszteletére avattak emléktáblát a diószegi Nagyhegyen: a hét végi borfesztivál már népünnepéllyé terebélyesedett.

Beteljesedni látszik a terv, mely két éve fogalmazódott meg először, amikor Szent Orbán tiszteletére avattak emléktáblát a diószegi Nagyhegyen: a hét végi borfesztivál már népünnepéllyé terebélyesedett.

 

"Hőérzetünk megtréfálhat bennünket" - ez "meteorológusul" annyit jelentett szombaton reggel, hogy Orbán napján az utolsó fagyosszent tartotta magát a népi megfigyeléshez, és hűvössel lepte meg a Bihardiószegi Borfesztivál szervezőit (is). És, ha ez még nem lett volna elég, a megnyitó felvonulás tervezett órás időpontjában kiadós zápor zúdult a vidékre, a köröstarjáni Tarfan fúvószenekar, az érmihályfalvai Syluette menettánccsoport, a borlovagok, a vendégek a Polgármesteri Hivatalban várták, hogy eltömüljenek az égi csatornák. Közben a Mogyorós völgyben felállított rendezvénysátor oldalán ömlött lefelé a víz, a padaljai pincesorról valóságos patakok hömpölyögtek, keresve az utat a Mogyorós patakba. A lacikonyhában már sült a kolbász, de még nem lehetett tudni, ki fogja elfogyasztani. Úgy tűnt, az esőfelhők nem is tervezik az elvonulást, aki tehette, az az adott körülmények között a legjobb védekezést választotta az időjárás ellen: lemenet valamelyik pincébe, melyek közül 10 is nyitott ajtóval várta a borkóstolókat. Aztán úgy 11 óra táján az eső elállt, és a nap is kikíváncsiskodott a felhők mögül.

Kötelességünk őrizni

A felvonulók a község központjából elindultak, és meg sem álltak Szent Orbán 2 évvel korábban a Nagyhegyen felavatott emléktáblájáig. A vendégmarasztaló sárban még a fúvósok és a mazsorettek is felcihelődtek, sőt, immár több román nyelvű médiastábot is láthattunk küzdeni a magyar szavak megértésével. A megjelenteket Mados Attila polgármester üdvözölte, megköszönve a Heit családnak a Szt. Orbán táblát, a rendezvény kezdeményezését. Kifejezte reményét, hogy a borfesztivál napjai hírét viszik a világba nem csak a bornak és szőlőgazdálkodásnak, de a diószegi zöldségnek, méznek, túrónak, egyszóval a helyi gazdáknak. Dr.Dénes Zoltán újirázi (Hajdú Bihar megye) plébános, aki kezdetektől részese a ünnepségeknek, arról szólt, hogy idén is "szeretettel és barátsággal jöttünk, hogy megáldjuk ezt a vidéket, melyet őseink verítéke tett ilyen széppé". Elmondta, hogy jövőre már tervezik a Szt. Orbán tábla pincék és szőlőültetvények közötti körmenet-szerű körbehordozását is. A táblát és a megjelenteket Láber Ferenc nagyvárad-ősi plébános (akinek korábban szolgálati helye volt Diószeg) áldotta meg, kérve a szent közbenjárását a bő termésért. Heit Lóránd házigazda az esemény ökumenikus jellegét hangsúlyozta, azt, hogy az emléktábla hirdeti: vallástól és nemzetiségtől függetlenül kötelességünk őrizni azt, amit őseinktől örököltünk.

"Öntsük meg a táblát"

Ezek után következett a Szt. Orbán tábla "megöntése", amikor az Érmelléki Borlovagrend tagjai, illetve borosgazdák egy-gy pohárnyi borral megöntözték a szent tábláját, mely éppen szemközt van a Heit család azon parcellájával, melyen tavasz folyamán az őshonos bakator szőlőfajtából hoztak létre telepítvényt. A tábla előtt még pákozdi citerások zenéltek, aztán visszatértünk a Mogyorós völgybe, ahol a napsugarak már kipakolásra késztették az árusokat. A szőlőhegy bebarangolására tervezett biciklitúra a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt, a kerékpárosok maradtak az aszfalton. A program csúszása miatt Dan Puric, a Bukaresti Nemzeti Színház művészének előadása után került sor a dr.Szabó József összeállította Momentumok Bihardiószeg történetéből - Bihardiószeg térképe és rövid monográfiája című kiadvány bemutatójára, ennek részleteire visszatérünk, akárcsak a borfesztivál második napjának eseményeire.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!