ERDON Helyi hírek

2010.02.21. 14:46

Bocskai emlékrendezvény Nagyváradon

<p>Bihar megye - Szombaton délután a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székhelyén tartottak megemlékezést Bocskai István erdélyi fejedelemre a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat képviselőinek jelenlétében.</p>

Az Emlékezzünk Bocskaira! rendezvénysorozat a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat keretén belül működő Bocskai Emlékbizottság kezdeményezésére indult meg négy évvel ezelőtt, és az akkor még egynapos rendezvény mára már négynapossá és valóságos zarándoklattá bővült. A Hajdú-Bihar megyeiek tizenkét fős delegációja Szólláth Tibor a megyei önkormányzat alelnökének vezetésével látogatott el a múlt héten Kolozsvárra, Gyulafehérvárra, Nagyenyedre, szombaton délután pedig Nagyváradra érkeztek. Itt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának Bartók termében tartották meg a megemlékező ünnepséget, melyen Csűry István az egyházkerület püspöke hirdetett igét. A püspök beszédében rávilágított arra, hogy csakúgy mint az áhitatában idézett bibliai szövegben is megjelenik, a mai világot is terheli a betegség, és ha mi, mai emberek reményünket nem Krisztusba és Istenbe vetjük, akkor nincs lehetőségünk a felemelkedésre. A püspök hozzátette, hogy Boscskai István élete is azt példázza, hogy életében megjelent Krisztus, és őt követve tudott az egész magyar nemzet építő személyiségévé válni. A fejedelem élete azt hirdeti, hogy a magyar nemzet akkor fog igazán örülni, akkor építhet magának céltudatos, boldog jövőt, ha Krisztusba veti hitét  - hirdette Csűry.

 
A magunk urai legyünk
 
Ezt követően Szólláth Tibor a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke  szólt az egybegyűltekhez, aki beszédében felelevenítette azt, hogy a nem sokkal korábban, a gyulafehérvári székesegyházban tartott emlékünnepségre nagyszámú érdeklődő ment el, annak ellenére, hogy a városban ma már igen kevés magyar él. Bocskai kultuszának ápolása fontos feladat, mert az ő élete és munkája talán sohasem volt aktuálisabb, mint ma,  hiszen mint Szólláth fogalmazott, „nekünk ma ugyanazok a törekvéseink, mint voltak annak idején Bocskainak: jó lenne, ha mi írhatnánk saját játékszabályainkat.” Az áhitatot és a beszédet követő,  mintegy félórás művészi műsor kiemelkedő pillanatait Kátai Zoltán énekmondó szolgáltatta, aki kobozon adta elő a XVI. - XVII. század hangulatát idéző magyar énekeket. A megidézést szolgálta Miske László színművész is, aki Bocskai korabeli iratokat olvasott fel, emellett részleteket adott elő Illyés Gyula A reformáció genfi emlékműve előtt című írásából is. A művészi műsort Mohos Nagy Éva operaénekes népdalelőadásai tették teljessé. Ezt követően került sor a koszorúzásra a KREK belső udvarán elhelyezett Bocskai-emléktáblánál. A magyarországi delegáció Nagyváradról Kismarjára zarándokolt.
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!