ERDON Helyi hírek

2010.05.28. 13:13

Betömik a kutat

<p>Nagyvárad - Öt méteres mélységben vízhez értek a nagyváradi városháza belső udvarán talált 19-ik századi kút mélyén, de a kút fenekére is leértek a régészek tegnap délelőtt.</p>

Lakatos Attila a feltárást irányító régész elmondta, hogy cserép-, fa- és vastörmeléket találtak a kút fenekén, azaz semmi olyasmit, ami régészetileg értékes anyag lehetne, éppen ezért a kutat betömik, de annak káváját lebontják, és miután megépül a városháza ügyfélfogadási irodája, akkor az eredeti helyszínen, az eredeti építőanyagokból visszaépítik azokat, hogy így tegyék láthatóvá a nagyközönség számára az eredti kutat.

Egyébiránt a belső udvar másik oldalán két faldarab is felszínre került a munkálatok során. „Mostmár szinte bizonyosra vehető, hogy a falak és a kút építése is a 19. század elejére tehető. A jövő héten, amikor a munkálatokkal a másik oldalra érnek, körbeássuk a leletet, és valószinűleg több falat is találni fogunk” - fogalmazott a régész, aki elárulta azt, hogy a jelenlegi elképzelések szerint a megépülő ügyfélfogadási irodában láthatóvá teszik majd a falak által kirajzolódó alaprajzot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!