ERDON Helyi hírek

2013.06.27. 08:44

Bélyegtervek magyar szentekről

Nagyvárad- Szerdán a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában a grafika szakos diákok pályamunkáiból nyílt kiállítás. Az alkotások témája: Magyar szentek képeslap- és bélyegtervezésben.

Nagyvárad- Szerdán a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában a grafika szakos diákok pályamunkáiból nyílt kiállítás. Az alkotások témája: Magyar szentek képeslap- és bélyegtervezésben.

A nagyváradi születésű Wagner Nándor szobrászművész örökségét ápoló és továbbörökítő budapesti Academia Humana Alapítvány, a Wagner Chiyo asszony által létrehozott 100 ezer forint értékű Wagner Nándor-díj keretében az idei évre is meghirdette a Corpus Hungaricum Székesfehérváron levő műalkotásról elnevezett pályázatot, immár nyolcadjára. Az alapító által meghatározott algoritmusban a Partiumi Keresztény Egyetem grafika szakos hallgatói jelentkezhettek pályamunkáikkal, Magyar szentek képeslap- és bélyegtervezésben témakörben. Ezek bemutatására, illetve a díjak átadása került sor szerda délelőtt a PKE első emeleti előcsarnokában.

A tárlatnyitón megjelenteket a Partiumi Magyar Művelődési Céh részéről Pintér István köszöntötte. Tolnay István előadó tanácsos a PKE és ennek elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő nevében tette ugyanezt, aki más elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen, de azért írásban üdvözletét küldte. Az előadó tanácsos rendkívül fontosnak nevezte a PKE és az alapítvány közötti együttműködést. Hangsúlyozta: minden alkalommal meglepődve szemléli a diákok alkotásait, és ha a modern művészetet nem is mindig érti, azért másokhoz hasonlóan az ő lelkét is megörvendezteti a számos kitűnő ötlet. Érdemes volt tehát annak idején grafika szakot indítani az egyetemen, mert a hallgatók műveikkel jó hírét keltik a felsőfokú tanintézménynek a világban.

Díjátadás

Kiss Sándor, az Academia Humana Alapítvány elnöke megjegyezte: a zsűrizéskor sajnálta, hogy nem ő a Magyar Posta egyik főnöke, mert érdemes lenne a pályaműveket terjeszteni, sőt, bizonyára annak is nagy sikere lenne az erdélyiek körében, ha a Román Posta jelentetne meg magyar szentekről bélyegsorozatot. Meglátásában nívós pályaművek, egyedi és sorozatalkotások születtek, és érezhető volt a különböző ábrázolásokban, hogy Várad Szent László városa. Ugyanakkor bejelentette, hogy a versenykiírást meghosszabbították 2015-től kezdve újabb tíz évre.

Harmadik díjat érdemelt Zöld Szabolcs, a képzeletbeli dobogó második fokára Bende Attila léphetett, a legjobb alkotást pedig Fazakas Noémi készítette. A kiállítást a hét végéig lehet megtekinteni.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!