ERDON Helyi hírek

2015.12.14. 12:14

Befejeződött a Kett-módszertani képzés

A múlt hétvégén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség – Nagyváradi Katekétikai Központ szakmai továbbképzőt rendezett hitoktatóknak, egyházi iskolai tanítóknak és óvodapedagógusoknak.

A múlt hétvégén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség – Nagyváradi Katekétikai Központ szakmai továbbképzőt rendezett hitoktatóknak, egyházi iskolai tanítóknak és óvodapedagógusoknak.

A december 4–6. között a Posticumban zajlott egységes értelem-orientált pedagógiai képzés díszvendége a német Franz Kett valláspedagógus és a cseh dr. Cyril Tomáš Havel teológiai tanár voltak, akik az előbbiről elnevezett módszerről tartottak érdekes foglalkozásokat. Résztvevők érkeztek nem csupán a romániai római katolikus egyházmegyékből (váradi, szatmári, temesvári és gyulafehérvári), hanem Magyarországról is, több mint 60-an, a főszervező pedig Benedek Ramóna, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum hitoktatója volt.

Az értelem orientált, egységes pedagógia útjának lényegét, ennek kiötlője, a korát meghazudtoló energiával és szellemi frissességgel rendelkező 82 éves Franz Kett úgy határozta meg: ez a fajta valláspedagógia az egész ember nevelésére irányul. A gyermekre egészként tekint és egészként szólítja meg: az értelmét, az érzelmeit és a képességeit, azaz a fejét, a szívét és a kezét. A beszéd mellett a képalkotást is felhasználja, és arra fekteti a hangsúlyt, hogy az élmények az érzékszerveket is bevonják a tanulás folyamatába. Ez a módszer pozitív képekkel dolgozik, amelyek reményteljes jövőképet sugallnak, és gyógyító erőket mozgatnak.

A záróünnepségre vasárnap délután zajlott a Posticum kápolnájában, ahol Exc. Böcskei László megyés püspök, Benedek Ramóna, Ozsváth Judit, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetének tanára, Sipos Edit a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola oktatója mondtak röviden köszönetet a résztvevőknek, illetve a meghívottaknak az élményekért.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!