ERDON Helyi hírek

2015.03.24. 11:50

Beethoven- és Dvorák-művek a hangversenyen

Az Állami Filharmónia által szervezett Tavaszi Fesztivál keretében csütörtök este Beethoven zongoraversenye és Dvorák egyik szimfóniája csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben.

Az Állami Filharmónia által szervezett Tavaszi Fesztivál keretében csütörtök este Beethoven zongoraversenye és Dvorák egyik szimfóniája csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben.

Népes hallgatóság előtt hangzott el a zeneirodalom két nagyszerű alkotása az ötödik Tavaszi Fesztiválon. A Nagyváradi Állami Filharmónia által évről évre megszervezett fesztivál egyik kezdeményezője és társszervezője a Japánban élő román hegedűvész, Ciprian Marinescu. A csütörtök esti hangverseny meghívottai Ondrej Vrabec cseh karmester és Jaszuko Miki japán zongoraművész voltak. Elsőként Ludwig van Beethoven (1770–1827) német zeneszerző 5., Esz-dúr zongoraversenye (op. 73) hangzott el. Az Imperial (Császári) melléknéven is ismert művet a komponista 1809 és 1811 között írta, ősbemutatója 1811. november 28-én volt Lipcsében. Csütörtök este Jaszuko Miki kifinomult ízléssel szólaltatta meg a monumentális alkotást, s kitűnő játékát nagy elismeréssel fogadta a váradi közönség. A szólista ráadásként egy sajátos japán zongoraszonátát adott elő.

A cseh karmester

A szünet után Antonín Dvorák (1841–1904) cseh zeneszerző VIII., G-dúr szimfóniája (op. 88) csendül fel a szimfonikus zenekar tolmácsolásában, a fiatal cseh karmester, Ondrej Vrabec nagyszerű dirigálásában. Vrabec biztos kézzel vezette az interpretációt, érezhető volt, hogy az történik a zenekarban, amit ő akar, s elképzelését a váradi filharmonikusok precízen megvalósítják.

Dvorák a nyolcadik szimfóniát – melyet hazafias szellemben írt – 1889-ben fejezte be vidéki nyaralójában, és 1890-ben mutatták be Prágában. Ennek a hangulata az előző szimfóniáihoz viszonyítva derűsebb, oldottabb, erőteljesebb népzenei hatást hordoz. Örömteli dallamai a békésen élő cseh nép énekeiből táplálkoznak (Világhíres zeneszerzők: Antonín Dvorák). A hangverseny végén a hallgatóság lelkes tapssal köszöntötte a karmestert és a zenekart.

Ui. Néhány héttel ezelőtt a filharmónia vezetősége a műsorfüzetbe illesztve hívta fel a közönség figyelmét néhány olyan magatartásra és dologra, amely elkerülendő koncert idején. Egyebek mellett arra is kérték a hallgatóságot, hogy néhány perccel a hangverseny kezdete előtt foglalják el helyüket a teremben. Nos, sajnos csütörtökön is elkéstek, többen is, némelyek a koncert elkezdése után jó negyedórával érkeztek. Az elkésők megzavarják a többieket, elvonják figyelmüket a zenei eseményről, hiszen az ember akarva-akaratlanul a zajforrás irányába tekint. Jó lenne, ha legalább a hangverseny-látogatók tekintettel lennének egymásra.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!