ERDON Helyi hírek

2019.09.10. 11:13

Becsengettek a Lorántffyban

A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium a hagyományokhoz híven a nagyvárad-olaszi református templom falai között nyitotta meg az idei tanévet. A templom padjai megteltek a vakációról visszatért diákokkal, gyerekeiket először iskolába kísérő szülőkkel, nagyszülőkkel.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium a hagyományokhoz híven a nagyvárad-olaszi református templom falai között nyitotta meg az idei tanévet. A templom padjai megteltek a vakációról visszatért diákokkal, gyerekeiket először iskolába kísérő szülőkkel, nagyszülőkkel.

A zsúfolásig megtelt templomba legutoljára az iskola legfiatalabb és legidősebb diákjai sorakoztak be: a végzős osztály diákjai a szokásokhoz híven karon fogva vezették be az iskola küszöbét először átlépő kisdiákokat. Az ünnepélyes alkalmon Dénes István Lukács esperes, a nagyvárad-olaszi református gyülekezet lelkipásztora tartott áhítatot, alapigeként a Példabeszédek 9:10 versét olvasva fel: „A bölcsesség kezdete az Úr félelme, és a Szentnek ismerete ad értelmet.” Az iskolába tanulni járunk, azért, hogy megtaláljuk helyünket az életben. Ez nem egyértelmű akkor, amikor az iskola padját koptatjuk, el kell telnie néhány évnek ahhoz, hogy rájöjjünk, milyen jó is volt akkor, abban a közösségben – mutatott rá a lelkipásztor. Iskolába azért járunk, hogy bölcsebbek legyünk. „Én hiszem azt, hogy a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban tanítók a nulladik osztálytól egészen a líceumi osztályokig ezt a pluszt akarják és kívánják megadni, hogy bölcsek legyenek az itt tanulók” – tette hozzá. A bölcs ember nemcsak megszerzi, fel is tudja használni az ismereteket. „Legyünk bölcsek, merjük tanulni a bölcsességet az iskola után is, megismerve Istent, megélve a Vele való kapcsolatot” – kívánta az igehirdető.

Soós Sándor iskolaigazgató sok sikert kívánt diáknak és pedagógusnak egyaránt az elkövetkező tanévre, bátorságot, kíváncsiságot kívánva az előttük álló „expedícióhoz”. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes köszönetet mondott az iskolához, pedagógusokhoz bizalommal forduló szülőknek, az iskolát támogató egyháznak. Szakács Zoltán iskolalelkész többek között köszönetet mondott az udvarfestést támogató szülőbizottságnak, illetve Nacsádiné Csuka Melinda lelkipásztornak, akinek közbenjárásának köszönhetően új padok érkeztek az iskolába.

A tanévnyitót oktatók és diákok verses-zenés műsora tette színesebbé, ugyanakkor sor került a kilencedikesek ünnepélyes fogadalomtételére is.

Ez alkalommal Tönduri-ösztöndíjakat osztottak ki azoknak a hűséges diákoknak, akik a negyedik, illetve nyolcadik osztály elvégzése után is a Lorántffyt választották.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!