ERDON Helyi hírek

2010.07.24. 15:30

Basescu: tartópillér a román magyar megbékélés

<p>Tusványos - A magyar-román megbékélés egyik fő tartópillére az erősödő közép-európai régiónak - jelentette ki tusnádfürdői beszédében Traian Basescu. A román államelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnök után tartott előadást a szombaton záruló tusványosi szabadegyetemen.</p>

Basescu úgy fogalmazott: Közép-Európával kapcsolatosan kiemelten fontos a térség belső egyensúlya, illetve két vagy több térség közötti egyensúly. A közép-európai konszolidálódó térségnek alappillére a román-magyar megbékélés. Nem történelmi vagy földrajzi kritériumokra kell építeni, hanem azon értékekre, amelyet Románia és Magyarország is elfogad. Mint mondta: amit a két ország elért az elmúlt húsz esztendőben sikernek tekinthető. A megbékélés a két ország kapcsolatának alapja kell legyen.

A román elnök ugyanakkor kijelentette: Románia minden polgárának egyenlő mértékű autonómiára van szüksége nemzetiségtől függetlenül. Szerinte ez a folyamat már elkezdődött, megyei szinten intézményeket vonnak ki a bukaresti minisztériumok fennhatósága alól és adnak át a helyiek gondozásába. Meglátása szerint ebben a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek is nagy szerepe van.

Az államfő kitért a Románián kívül, nagyobb tömbökben élő románok helyzetére is. Mint mondta: elvárják az adott országtól, hogy biztosítsa a román kisebbségnek a nyelvük, kultúrájuk megőrzéséhez szükséges jogokat, azonban Románia soha nem szól bele az adott ország közigazgatási felosztásába. "Meggyőződésem azonban, hogy egy kisebbség nyelvi és kulturális értékei gazdagítják az országot" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!