ERDON Helyi hírek

2019.09.10. 11:18

Az iskolai közösség egy nagy család

Becsengettek tegnap a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban is. Az induló osztályoknak az iskola udvarán tartották meg a tanévnyitó ünnepséget.

Becsengettek tegnap a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban is. Az induló osztályoknak az iskola udvarán tartották meg a tanévnyitó ünnepséget.

Az idei tanév induló osztályai – egy előkészítő, egy ötödik és tíz kilencedikes osztály – töltötték meg az Eminescu iskola udvarát. A közel 350 tanuló mellett tanárok, tanítók, szülők, barátok és rokonok vettek részt a hétfő reggeli tanévnyitó ünnepségen. A többi osztály saját termeikben, osztályfőnöki órával kezdték el a 2019/2020-as tanévet. Az ünnepélyes tanévnyitón Livia Muntean igazgatónő, Hochhauser Enikő aligazgatónő és Cadar Ioan aligazgató mellett meghívottként jelen volt Alin Florin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő, Laura Pintea főtanfelügyelő-helyettes, valamint a Bihar megyei rendőrség részéről Flaviu Iova. Az udvaron megjelenteket és a meghívottakat Livia Muntean köszöntötte, beszédében kiemelte, hogy mit is tud nyújtani a diákoknak és szülőknek a 300 éves gyökerekkel rendelkező iskola, mik az elvárások a diákokkal szemben és felkérte a szülőket, hogy legyenek partnerek a gyermekek nevelésében. Alin Florin Novac-Iuhas elmondta, hogy a tanévkezdés során számot kell vetni az elmúlt év megvalósításairól és eltervezni a következő évet. Mint elmondta, a tanulás, a tudás egy közös projekt, ami nemcsak a diákok javát szolgálja, hanem hosszú távon a közösségét is. Flaviu Iova biztosította a megjelenteket, hogy a rendőrség az idei tanévben is támogatja az oktatási intézményeket, hiszen az iskolába érkezéskor és távozáskor jelen lesznek az intézményeknél, továbbá az iskolák környékén járőrözni is fognak.

„Legyetek jelen”

Hochhauser Enikő aligazgatónő köszöntötte a három magyar kilencedikes osztályt. Beszédében kiemelte, hogy a diákok az iskolában egy nagy család tagjaivá válnak, ami csak akkor működik jól, ha a mindannyian odafigyelnek egymásra, tisztelettel és alázattal fordulnak egymás felé, ha meghallgatják, támogatják egymást, és a kudarcot, mint felhajtó erőt élik meg. „Nekünk tanároknak, ennek a családnak a tapasztaltabb és állandó tagjaiként célunk a valódi tudás megalapozása, hogy a célkitűzéseink vára ne homokra épüljön. A tartós, minőségi építkezés folyamatához kellenek tanáraitok, akik az ismeretekkel való találkozást élményszerűvé teszik, akik magyaráznak, láttatnak, hogy tudjatok különbséget tenni a jó és rossz között, felismerni a fontos dolgokat” – hangzott el, majd az aligazgatónő azzal a kéréssel fordult a kilencedikesekhez, hogy ne csak részt vegyenek a tanórákon, hanem legyenek jelen az iskolában, vegyenek részt az iskolai ünnepségeken, diákönkormányzati rendezvényeken, szakmai programokon, tanulmányi kirándulásokon, valamint a diák- és szakkörökön. A tanévnyitón egyperces néma csenddel emlékeztek meg két diákról, akik ebben az évben hunytak el, mindketten közúti baleset következtében.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!