ERDON Helyi hírek

2010.03.17. 13:26

Az iskolai erőszak, mint közprobléma

<p>Nagyvárad - Agresszió az iskolában témakörben a Társadalomtudományi Tanszék szervezésében fórumra került sor kedd délután a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében.</p>

Többnyire a szociológia, szociális munka és közgazdaságtan szakok hallgatói vettek részt azon a fórumon, melyre a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében került sor. Dr. Szilágyi Györgyi tanszékvezető, egyetemi professzor köszöntötte a megjelent diákokat és bemutatta a fórum két meghívott előadóját, a Budapestről érkezett dr. Aáry-Tamás Lajost, jogászprofesszort, az oktatási jogok biztosát valamint Sáska Gézát, oktatásszociológust, kutatót. Az oktatási ombudsman bemutatatta az intézményt melyet képvisel és mely hungarikumnak számít, ugyanis nincs más példa Európában hasonló intézet működésére. Az iskolai erőszak kérdésében különböző ügycsoportokat különböztethetünk meg: amikor a tanár agresszív a gyerekkel szemben, amikor a gyerek a tanárral szemben, továbbá amikor a gyerekek egymással szemben erőszakosak. Sőt arra is akadt példa, hogy a szülő az oktatót bántalmazza tettlegesen.

Kutatás

Mindezen ügycsoportokra akad bőven példa a hétköznapokban, fejtette ki az előadó. "El kell fogadni azt, hogy a pedagógusoknak nincsenek eszközeik az iskolai agresszió kezelésére, de meggyőződésem, hogy nem is kell további eszközöket adni a tanárnak. Hihetetlen a helyi és központi politikai nyomás a tanárokon, hogy oldják meg ezt a problémát. Ha engednek a nyomásnak akkor rendőrökké, pszichológusokké, börtönőrökké, mediátorokká, jó konfliktusmegoldókká kell válljanak". - fogalmazott az előadó. Sáska Géza elsőként arról szólt, hogy az iskolai erőszak problémája mindig jelen volt az oktatásban, de az hogy közproblémává vált teljesen újszerű. Kutatásaik ereményeit összegezve Sáska Géza ismertette annak módszertanát is és beszámolt arról, hogy milyen társadalmi változók függvényében vizsgálták meg az iskolai agressziót, mint pédául az iskola típusa, az oda járó diákok társadalmi, anyagi helyzete, szabadidős tevékenységeik, stb. Sáska Géza elsősorban az empirikus adatokat mutatta be, míg Aáry Tamás a nyugati országok hasonló kutatási eredményeivel vetette azokat össze.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!