ERDON Helyi hírek

2016.10.16. 12:31

Az egyház mi magunk vagyunk

Október 14-16. között népmisszióval ünnepelte a várad-velencei katolikus közösség a plébánia 280. és a római katolikus kultúrotthon megnyitásának 80. évfordulóját.

Október 14-16. között népmisszióval ünnepelte a várad-velencei katolikus közösség a plébánia 280. és a római katolikus kultúrotthon megnyitásának 80. évfordulóját.

A vasárnap délelőtti szentmisén Curaliuc Demeter várad-velencei plébános elmélkedett. Bevezetőjében arra hívta fel az ünneplők figyelmét: elérkeztek a pénteken elkezdődött három napos útjuk harmadik állomásához, a népmissziós alkalmak pedig egyediek egy-egy város, falu vagy egyházmegye életében. Időnként szoktak megtörténni, mint például amikor Ferenc pápa elindította a Szentévet, és arra szolgálnak, hogy még jobban közelebb kerüljünk Istenhez, és megpróbáljunk mindent megtenni annak érdekében, hogy sikeresen teljesítsük keresztény küldetésünket. Arról is beszélt: a történelem folyamán sok minden történt, megpróbálta Isten igéjét eltiporni a hatalom és a pénz utáni vágy, de az egyház ugyanaz maradt. Krisztus az egyház titokzatos teste, ő a fej, mi pedig a végtagok vagyunk, és egy közösséget alkotunk függetlenül attól, hogy hol, milyen földrészen élünk.

Évforduló

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Prédikációjában a tisztelendő felidézte: 280 év telt el azóta, hogy a várad-velencei plébánia önálló lett, vagyis a lelkipásztori munka mellett beindult az adminisztratív tevékenység is. Fontossá vált, hogy kik és hogyan tartoztak oda, mennyire érezték önmagukénak azt, ami létrejött. Örültek annak, hogy van egy semleges hely, ahol együtt lehettek, és senki se zavarta őket. Felismerték, hogy Isten mindent megtesz annak érdekében, hogy teremtményét megmentse, és ezt úgy lehet tudatosítani magunkban, ha a gondolkodásunkban megújulunk, átalakulunk. Isten mellett döntünk, követjük mindenben az akaratát és parancsát.

Az áldás előtt az egyháztanács nevében Fleisz Judit tanárnő mondott köszönetet az érintetteknek, illetve kiemelten Curaliuc Demeter plébánosnak a népmissziós ünnep sikeres megszervezéséért.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!