ERDON Helyi hírek

2010.09.09. 09:22

Aratják a kukoricát

<p>Szilágypéren elkezdték a kukorica aratását. Erdei Sándor egy új kukoricafajta — a Syngenta — termesztését kezdte el. Az új fajta kukorica korán érik, jó a terméshozama, a minősége és alkalmazkodik az időjáráshoz.</p>

Ma már egyre ritkábban beszélhetünk kukoricaszedésről, hiszen felváltotta azt a kukoricaaratás, mert nagyobb területeken ez utóbbi sokkal gazdaságosabb. Erdei Sándor szilágypéri mezőgazdasági vállalkozó az elsők között kezdte el a kukorica aratását. Amint a gazda elmondta, száznyolcvan hektáron termeszt kukoricát, ebből hetven hektáron Syngenta kukoricát termeszt, ami az egyik legújabb, de legkifizetőbb fajta.

Kiváló fajta

— Amiatt próbáltam ki ennek a fajtának a termesztését — állítja Erdei —, mert a nagyon jó adaptációs képességét az elmúlt években mind csapadékos, mind pedig száraz időjárási körülmények között igazolta. Kiváló ötvözete a koraiságnak, a nagyon magas terméshozamnak és a gyors vízleadásnak. Rendkívül alacsony a betakarítási nedvességtartalma és magas a terméshozama. Egy hektár területen tízezer kilogramm körüli mennyiséget lehet learatni. Gyors kezdeti fejlődés jellemzi. Szára erős, gyökere dőlésre nem hajlamos.
A növények rendszerint átlagos magasságúak, jó körülmények között azonban magasabbra nőnek. A csövek vastagok és kiegyenlítettek, a cső vége rendszerint szépen termékenyül. A szemek mélyen ülők, 16–18 szemsorosak. Másodvetésként is alkalmazható búzaaratás után.
Erdei Sándor több évtizede foglalkozik mezőgazdasággal. Mezőgazdasági mérnökként kezdte az egykori mezőgazdasági állami vállalatnál. Miután az feloszlott, önálló gazdaként kezdett el tevékenykedni. Úgy gondolja, hogy az egyéni gazdálkodásnak is csak akkor van eredménye, ha minél nagyobb területen történik az, mert a talaj minőségének a megőrzése és a kórokozók elterjedésének a megakadályozása miatt szükség van a vetésforgóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!