ERDON Helyi hírek

2018.04.10. 10:54

Április végéig rendeződik az utcanévtáblák ügye

Pozitívan értékelte Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő a húsvéti vásárt múlt heti sajtótájékoztatóján, de beszélt megoldásra váró gondokról is az utcanévtáblákkal, a városi köztemetővel, illetve Biharpüspökivel kapcsolatban.

Pozitívan értékelte Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő a húsvéti vásárt múlt heti sajtótájékoztatóján, de beszélt megoldásra váró gondokról is az utcanévtáblákkal, a városi köztemetővel, illetve Biharpüspökivel kapcsolatban.

 

Pető Dalma önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót múlt héten a Kossuth utcai RMDSZ-székházban, több témát érintve. Először egy olyan témáról beszélt, mely a városi tanács RMDSZ-frakciójának közös munkája, ez pedig a nagyváradi utcanévtáblákat érintő ügy.

Utcanévtáblák

Január és február során azokat az utcákat járták végig, melyeknek magyar elnevezése van, ez több mint 40-et jelent, összesen 22 esetet találtak, ahol valamilyen gond merül fel. 9 esetben hiányoznak az ékezetek az utcanevekről, 4 esetben az utcanévtáblát ki kellene cserélni rossz állapotuk miatt, 7 esetben nincs kitéve az utca elnevezését jelző tábla, és 2 esetben javítási munkákat kellene alkalmazni. Az ezzel kapcsolatos beadványt a városi tanács RMDSZ-frakciója 2018. február 26-án iktatta a műszaki igazgatóság ügyvezető igazgatójának címezve. A beadvány mellé képeket is csatoltak illusztrációként. A beadványra hivatalos választ március elején kaptak, amelyet Florin Birta alpolgármester és Mircea Ghitea ügyvezető igazgató írt alá, és az szerepel benne, hogy március 31-ig kijavítják az ékezet nélküli, hibásan írt utcaneveket a táblákon, valamint kicserélik a rossz állapotban lévőket. A válaszban szerepelt az is, hogy április 30-ig kicserélik azokat az utcanévtáblákat is, amelyek nagyon rossz állapotban vannak, és kiteszik azokat, amelyek hiányoznak.

Pető Dalma elmondta: a második határidő lejárta után fogják ellenőrizni az utcanévtáblákat.

Illemhely és munkaruha

Pető Dalma a városi köztemetőben nemrégiben két problémát észlelt, melyek megoldása érdekében már meg is tette a szükséges lépéseket. Elmondta: egy temetés során tűnt fel neki, hogy az ott lévő női illemhely milyen állapotban van, koszos és elhanyagolt. Akkor ezt szóvá tette az ott lévő adminisztrátornak, de mivel válasza nem volt kielégítő, hivatalos kéréssel fordult a nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezetőségéhez. A március 8-án benyújtott iratban két dologra hívta fel a figyelmet: a közvécék állapotára (ehhez illusztrációt is csatolt), valamint a sírásók munkaruhájának cseréjére. Március 15-én választ is kapott, melyben az ADP igazgatója, Liviu Andrică azt írta, hogy 1 hónapon belül rendbe hozzák a már meglévő illemhelyeket, valamint újakat is építenek, és új munkaruhát vásárolnak a sírásóknak. Pető Dalma április 15. után személyesen ellenőrzi, hogy az ígérteket megvalósították-e.

Biztonság és kanalizálás

Biharpüspöki lakosok fordultak Pető Dalmához két ott észlelt problémával kapcsolatosan: egy visszaszámlálós közlekedési lámpa elhelyezésére lenne szükség, és kanalizálási rendszer építésére egy tömbházban. Az első eset akkor került középpontba, amikor Biharpüspökiben február közepén újabb közúti baleset történt: elütöttek valakit azon az átjárón, amely Püspöki Bihar felőli végén az utolsó körforgalom előtt van. Tulajdonképpen ott két olyan átjáró is van, ahol nincs közlekedési lámpa, ezért szükség lenne nyomógombos, visszaszámlálós közlekedési lámpák elhelyezésére. Pető Dalma a műszaki igazgatósághoz nyújtott be kérvényt ez ügyben, választ még nem kapott rá.

A másik ügy szintén lakosok megkeresésére indult: Biharpüspökiben a szeméttelep felőli részén lévő SMA-tömbház az egyetlen olyan tömbház, ahol nincs kanalizálás; ez ügyben Pető Dalma a vízügyi igazgatósághoz nyújtott be kérvényt, még erre sem kapott választ.

A húsvéti vásárról

Pető Dalma pozitívan vélekedett a húsvéti vásárról, mely március 30. és április 9. között zajlott a nagyváradi Szent László téren. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vásár, mely a Bihar Megyei Tanács, a helyi önkormányzat, a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) és a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) közös szervezésében jött létre, megfelelt a kétnyelvűség alapfeltételének. Véleménye szerint a következetes és kitartó hozzáállás meghozta a gyümölcsét, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a tavaly szervezett vásáron majdnem teljesen elfeledkeztek a magyarokról. Továbbá kiemelte, nagyon örül annak, hogy idén nagy szerepet kapott a család és a hagyományok, hiszen olyan valódi értékek ezek, amelyeket meg kell őrizni, és vigyázni kell rájuk.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!