ERDON Helyi hírek

2016.05.02. 18:02

Anyák napi ünnepség a galériában

Anyák napi ünnepséget szervezett az Anna Nőszövetség szombat délután, a nagyváradi Tibor Ernő galéria kiállítótermében. Az énekes-verses műsor végén a hölgyek rózsákat kaptak.

Anyák napi ünnepséget szervezett az Anna Nőszövetség szombat délután, a nagyváradi Tibor Ernő galéria kiállítótermében. Az énekes-verses műsor végén a hölgyek rózsákat kaptak.

Kelemen Mária, az Anna Nőszövetség elnöke elmondta, immár huszonhatodik alkalommal ünnepelnek, megalakulásuk óta fontosnak találják, hogy kiálljanak a családok és a nők jogaiért. Van viszont, amit önmagunk nem tudunk megtenni, s képviselőkre van szükségünk ahhoz, hogy amit megálmodunk, be is teljesüljön, hangzott el, majd a nőszövetség elnöke bemutatta az RMDSZ három tanácsosjelöltjét, aki megtisztelte jelenlétével a rendezvényt: Kecse Gabriella tanárt, a Szacsvay Imre iskola aligazgatóját, Kecskés Irén Mónikát, a Partium Rádió igazgatóját, valamint Kis Gábort, a Szigligeti Színház aligazgatóját.

Szükséges

Versekkel folytatódott az ünnepség: Hajbók Klára többek között Nagy Ferenc Édesanyám című versét szavalta el, majd Baranyi Tünde népdalokat adott elő.

Kecse Gabriella elmondta: ismeri a nőszövetséget, tudja, hogy a váradi magyarságnak szüksége van az ilyen jellegű összejövetelekre, s úgy véli, a kultúra az, amelyik igazán közel tudja hozni egymáshoz az embereket. Kétgyermekes családanyaként úgy véli, a női és a férfiszerep a családban nem borulhat fel, átvállalhatunk egymástól dolgokat, de „csak az édesanya tud igazán esti mesét mondani és jó éjt-puszit adni”. Az édesanya nem lehet beteg, hisz ő az, aki erőt ad a mindennapokhoz, ő a stabil pont a család életében. Később az anyanyelv ápolás fontosságára hívta fel a figyelmet – mint elhangzott, mi mindannyian saját anyanyelvünkön tudunk értékes tagjai lenni a társadalomnak, azon a szakterületen, melyet a Jóisten rendelt számukra. Később erőt kívánt az egybegyűlt édesanyáknak – mind családjukban, mind saját szakterületükön. Kecskés Irén Mónika az anyának a családot óvó szerepéről szólt, mint mondta, őt a szociális ügyek foglalkoztatják, s azt szeretné, ha a nagyváradi édesanyák itthon érezhetnék magukat Nagyváradon.

Megmentik a helyzetet

Kis Gábor tréfásan megjegyezte: az, hogy a jelöltek között a nők kerültek túlsúlyba, számára azt jelenti, hogy a férfiaknak valószínűleg elment a kedvük a politizálástól, s ismét a nők mentik meg a helyzetet, „ők váltják meg a világot”. Arra is kitért: fontos, hogy elég szavazatot kapjanak az RMDSZ tanácsosjelöltjei ahhoz, hogy megfelelő számban kerüljenek a testületbe, s a tanács ne szavazhasson meg semmit, amit ők nem akarnak, „csak olyan döntések születhessenek, melyek nem veszélyeztetik épített örökségünket, kultúránkat”.

Gavrucza Tibor nyugalmazott székelyhídi református lelkipásztor is köszöntötte az édesanyákat, valamint a rendezvényen megjelent székesfehérvári művészeket, majd Pál Apostol „szeretethimnuszával” zárta felszólalását. Széll Katalin, a nőszövetség alelnöke Székesfehérvár és Nagyvárad, „a két királyi város” kapcsolatáról szólt, a közelmúltban szervezett közös programjaikat ismertette. Szavalatok és népdalok következtek – a nőszövetség réséről fellépett többek között Rozin Erzsébet, Mészáros Ilona, Vass Etelka, s felszólalt Jónás Attila, a Székesfehérvári Művészek Társaságának vezetőségi tagja is. Később a tanácsosjelöltek rózsákkal és könyvjelzőkkel ajándékozták meg az édesanyákat, az Anna Nőszövetség képviselői pedig harapnivalót és üdítőt kínáltak a jelenlévőknek, miközben – immár kötetlenül – folytatódott az éneklés, beszélgetés.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!