ERDON Helyi hírek

2016.04.25. 14:09

Angol szaknap a váradi PKE-n

Az évek óta megrendezésre kerülő PEN (Partiumi Egyetemi Napok) keretében, a PKE Angol Nyelv és Irodalomtudomány Tanszéke idén is változatos programokkal várta az érdeklődőket.

Az évek óta megrendezésre kerülő PEN (Partiumi Egyetemi Napok) keretében, a PKE Angol Nyelv és Irodalomtudomány Tanszéke idén is változatos programokkal várta az érdeklődőket.

Április 19-én, kedden, az angol szak napja alkalmából dr. Bökös Borbála és dr. Borbély Julianna tartottak rendhagyó órát az angol szakos hallgatóknak. Az egész napos program keretében érdekes, leginkább szókincsfejlesztő és kommunikációs foglalkozások kerültek megrendezésre, melyek szorosan kapcsolódtak a szak tanmenetében található tárgyakhoz. A napot színházlátogatás zárta: mintegy ötven angol szakos diák nézte meg Shakespeare Vízkereszt vagy amire vágytok című színdarabját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában (rendező Bocsárdi László, főbb szerepekben Mátray László, Pálffy Tibor, Kovács Kati). Az előadást Veres Ottilia Shakespeare szemináriuma részeként tekintették meg. Dr. Bökös Borbála tanszékvezető elmondta: a színdarab szakmai szempontból is nagy jelentőséggel bírhat a hallgatók számára, hiszen az angol média szakirányon tanulók az adaptáció elméletei felől közelíthetik meg a darab alternatív színpadra vitelét, míg a fordító szakirányosok a célnyelvre átültetett szöveg sajátosságait vehetik górcső alá.

Fordítói verseny

Április 21-én, csütörtökön az egyetemi Nyílt Nap alkalmából az angol szakon is változatos tevékenységek zajlottak. A Bihar megyei középiskolákból érkezett tanulók betekintést nyerhettek az angol szak működésébe és játékos, nyelvkészség-fejlesztő foglalkozásokon vehettek részt. Megrendezésre került a „Kifordítom-Befordítom” angol nyelvű fordítói verseny döntője is. A három hónappal ezelőtt meghirdetett pályázatra számosan jelentkeztek Bihar megyei középiskolákból, de még a határon túlról is. Az elődöntőből kategóriánként a három legjobb versenyző jutott tovább a Nyílt Napon megszervezett döntőbe, és a zsűri értékelése alapján a következő eredmények születtek: angol–magyar kategóriában az első helyet Krilek Yvett Nikolett (Nagyszalonta) kapta, a másodikat Barta Róbert (Nagyvárad), a harmadikat pedig Nyári Adrienn (Gyula). Az angol–román kategóriában Bányai Elíz Timea (Arad) ért el kiemelkedő eredményt. A fent nevezett helyezettek további díja, hogy ha a PKE Angol Nyelv és Irodalomtudományi Tanszéke által meghirdetett alapszakra kívánnak jelentkezni, kiválthatják az angol nyelvű képességfelmérő interjút 10-es jeggyel. A nagy érdeklődésre való tekintettel az angol szak a jövőben is megrendezi a fordítói versenyt, illetve felvállalja azt, hogy hasonló pályázatokkal támogatja a tehetséges középiskolásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!