ERDON Helyi hírek

2010.09.01. 14:54

Alkalmazni kellene, nem elbocsátani

<p>Bihar megye - Nem tartaná indokoltnak a leépítéseket a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál Szarka Árpád vezérigazgató. Itt inkább új személyek alkalmazására lenne szükség.</p>

Egyelőre közvita tárgyát képezi az a határozattervezet, amely 19%-kal csökkentené a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok alkalmazottainak számát, tájékoztat a Mediafax hírügynökség. A tervezet indoklása szerint június 30-án országos szinten 50.377 alkalmazottja volt az igazgatóságoknak, közülük 8200-an a saját apparátus részét képezték, a szakszemélyzet száma pedig 42.177 volt. „Amint az elemzések során kiderült, nincs egy világos kapcsolat az alkalmazottak és a haszonélvezők száma között. Egyes megyékben – például Fehér, Brăila, Szilágy, Bákó – a saját apparátusban kevesebb, mint 75 személy dolgozik, másutt pedig, mint például Temes, Galac és Dolj megyékben 273, 329, illetve 414 az alkalmazottak száma” – áll az indoklásban.
Jelentős csökkentés
Az új kritériumok szerint azokban a megyékben, ahol a haszonélvezők száma 12 ezer alatti, átlagban 92 személy kellene dolgozzon az igazgatóság szakapparátusában, 17 ezer haszonélvezőig 102 személy, 22 ezerig 112, 22.001 fölött pedig 125 alkalmazottal kellene dolgozniuk. Egyúttal 50 államilag gondozott gyerekre egy esetfelelősnek kellene jutnia, és szintén egy esetfelelős „járna” 50 hivatásos szülőhöz. Amennyiben a tervezetet jóváhagyják, átlagban 19%-kal kellene csökkenteni az alkalmazottak számát az igazgatóságokban.
Mindezzel kapcsolatban Szarka Árpád, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője az erdon kérdésére kifejtette: egy nemrég készült elemzés szerint nemhogy elbocsátásokra, hanem még körülbelül 100 személy alkalmazására lenne szükség az igazgatóságnál. Az államilag ellátott, illetve államilag támogatott családokban élő gyerekeket meghatározott időközökben meg kell látogatni, s ezt már most is nagyon nehezen tudják teljesíteni, hiszen egy esetfelelősre 70–80 személy jut. A különböző ellátó központokban a felügyelet váltásokban történik, s egy váltásban legalább két személy kell dolgozzon.
Előírások
Ez is egyike azon biztonsági normáknak, amelyeket törvény szab meg számukra, s amelyeken nem változtathatnak; mivel a túlórákért nem fizetnek, hanem szabadnapokat adnak, egyre nehezebben tudják ezeket teljesíteni. Tavaly óta amúgy történtek már leépítések, az akkori 1660 alkalmazott helyett jelenleg 1500 az alkalmazottak teljes létszáma (a saját apparátust és a szakszemélyzetet is beleértve) – tette hozzá az igazgató.
 
Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!