ERDON Helyi hírek

2017.12.09. 17:42

Adventi vásárt szerveztek a Székesegyház előtt

Szombat délután a Székesegyház előtti téren negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit az adventi vásár, a zuhogó eső ellenére. A megjelenteket Böcskei László megyés püspök köszöntötte.

Szombat délután a Székesegyház előtti téren negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit az adventi vásár, a zuhogó eső ellenére. A megjelenteket Böcskei László megyés püspök köszöntötte.A Szent László jubileumi évben a családok, gyermekek, szülők, nagyszülők számára egyaránt érdekes vásári kínálattal, finom, házi készítményű karácsonyi süteményekkel, lélekemelő adventi és karácsonyi muzsikával, kézműves foglalkozásokkal várta az érdeklődőket a Székesegyház előtti téren a népszerű adventi vásár, melynek főszervezője, mint mindig, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség volt. Közreműködtek az Élet Autizmussal Egyesület, az Egyházzenei Központ, a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Caritas Catolica, a Vár-Lak Ifjúsági Központ, a nagyváradi és vidéki plébániák családos csoportjai, a ferences- és vincés nővérek, a neokatekumenális út nagyváradi képviselői, a Partiumi Háló Egyesület, a Szent Rita Nőszövetség, a püspöki hivatal alkalmazottjai, valamint az Erdélyi Mária Rádió. A zuhogó esőben némi védettséget nyújtó, így ezúttal különösen hasznos sátrak alatt viszonylag sokan nézelődtek, a cudar időjárás dacára is. A felkínált termékeket, finomságokat adomány ellenében lehet elvinni, az összegyűlt adományokkal pedig a Szent László-lovasszobor elkészítéséhez szükséges költségekhez szeretnének hozzájárulni a résztvevők.

A rendezvény egyik legkedveltebb vendége, Szent Miklós püspök is meglátogatta a vásárlók legkisebbjeit, méghozzá hintón érkezve, és néhány kórusnak a fellépése is szerepelt az előzetes programban.

Egymás felé

A megjelenteket Exc. Böcskei László megyés püspök köszöntötte, aki a rendezvény fontos üzenetét hangsúlyozva, arra hívta fel a figyelmet: az adventi időben nagyon sokszor beszélünk arról, hogy várakozni kell az Úr eljövetelére. Ez azonban azt is kell jelentse, hogy nem csak tétlenül állunk, hogy történjen valami, hanem elindulunk, hogy megtaláljuk Istent, hogy találkozzunk vele. Akik pedig ebben az évben is felvállalták a vásár előkészítését, és az asztalok mögött vannak, ők is ilyen meggondolásból tették ezt, vagyis hogy elinduljunk egymás felé. Ott ugyanis, ahol csak magunknak élünk, ahol nem keressük és találjuk meg az utat egymás felé, hiába beszélünk arról, hogy várjuk az Istent.

Arról is beszélt a főpásztor: a vásárnak másik célja is van, hiszen egy találkozás csak akkor az igazi, ha valakit megörvendeztetünk ezzel. Ebben az esztendőben egy közösségi célt határoztak meg, a Szent László-évnek a végén, amikor lélekben mindenki próbálta megrajzolni a király igazi arcát, azt, hogy mit jelent, mit képvisel, és mire szólít fel bennünket. Ennek egy maradandó emléket szeretnének állítani, hiszen régen dédelgetett álmuk, hogy a várban egy Szent László lovasszobor álljon, melynek makettje megtekinthető a Püspöki Palota bejáratánál. Ennek a lovasszobornak a felállítására gyűjtenek ezúttal is, hogy belátható időn belül ott lehessen azon a helyen, ahol évszázadokkal ezelőtt az első volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!