ERDON Helyi hírek

2010.09.01. 14:52

Adósságok a patikákkal szemben

<p>Bihar megye - Mától ismét többet kell fizetnünk a térítéses gyógyszerekért. A patikák egyelőre kiadják ezeket, pedig bizonytalan, mikor kapják vissza a pénztártól a gyógyszerek ellenértékét.</p>

Nincsenek sorok, fennakadások nélkül adják ki a térített árú gyógyszereket, tájékoztatta portálunkat Dan Moghioroş, a váradi Bonitas patika ügyvezetője. Az viszont már más kérdés, hogy mikor kapják vissza ezek ellenértékét a Bihar megyei EgészségbiztosításiPénztártól, tette hozzá. Jelenleg a pénztár még az elmúlt év végén kiadott kompenzált gyógyszerek ellenértékét sem térítette meg. „Nem mondták azt, hogy ne adjuk ki a térített gyógyszereket. Úgy hallottuk, hogy a jövő évi költségvetésből akarják törleszteni az adósságot” - mondta az ügyvezető, aki szerint még nem volt példa arra, hogy ekkora adósságokat halmozott volna fel a pénztár a patikákkal szemben.
Leállnak
Mivel a gyógyszertárak nem tudnak idejében fizetni a gyógyszerforgalmazóknak, egyesek leállítják a patikák ellátását. „Jelenleg két forgalmazó nem hajlandó több gyógyszert szállítani, míg nem fizetünk” - mondta az ügyvezető. Egyelőre meg tudják oldani a helyzetet úgy, hogy máshonnan szerzik be az említett gygyszereket, de ha más forgalmazók sem adnak majd tovább hitelre, akkor előbb utóbb nem lesz honnan pótolni a hiányt.
„Viszont ha a forgalmazók leállítják a patikák ellátását, az nekik is rossz, hiszen az az érdekük, hogy eladják a gyógyszereket, így aztán egy részük hajlandó várni” - fejtette ki kérdésünkre tegnap Nicoleta Mureşan, a Farmimpex patika egyik vezetője. „Valahogy sikerül kilábalnunk ebből a helyzetből” - tette hozzá. Mától egyúttal változott a hozzájárulás mértéke a kompenzált gyógyszerek esetében - azaz a biztosítottaknak többet kell fizetniük a kompenzált gyógyszerekért. A gyógyszerészeknek nem kell bajlódniuk az új árakkal, mivel a számítógépes program automatikusan frissül, viszont érdeklődésünkkor még nem tudtak részleteket a változásokról.
Délután kaptuk a hírt: a Biharmegyei Egészségbiztosítási Pénztár 29.378.000 új lejt kapott a mai nap folyamán, amiből törleszteni tudja a tavalyi év végén kiadott kompenzált gyógyszerek ellenértékét a gyógyszertárak számára, továbbá a januári és részben a februári tartozásokat is. Egyúttal 28 millió régi lej értékben vehetnek fel ismét számlákat a gyógyszertáraktól. (Mint megtudtuk, ezt megelőzően a patikák maguknál kellett tartsák a júniustól kiadott térített gyógyszerekre vonatkozó számlákat, mivel a pénztár nem kapott engedélyt arra, hogy ezeket átvegye). A kórházak tartozásának törlesztésére is jutott 20. 428.000 új lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!