ERDON Helyi hírek

2013.10.09. 14:03

Acél Ervin emlékhangverseny

Acél Ervinről - a tanárról, az emberről, a karmesterről vallottak egykori pályatársai szerdán, az emlékkoncert előtti napon, a nagyváradi Állami Filharmóniánál tartott sajtótájékoztatón.

Acél Ervinről - a tanárról, az emberről, a karmesterről vallottak egykori pályatársai szerdán, az emlékkoncert előtti napon, a nagyváradi Állami Filharmóniánál tartott sajtótájékoztatón.

Marin Cazacu bukaresti gordonkaművész 1980 szeptemberében lépett fel először Acél Ervinnel, egy Dvorak művet adtak elő Szatmáron és az est azért is emlékezetes számára – mondta el – mert két napra rá bevonult katonának. Az azóta eltelt évek során legalább húsz alkalommal voltak közös fellépéseik, nemcsak Váradon, hanem az ország szinte minden filharmóniájában. Acél Ervin nagyszerű zenész volt, mondta Marin Cazacu, aki képes volt arra, hogy mindig szelíden és udvariasan kommunikáljon a zenekarral. Egyúttal nagyon igényes volt önmagával szemben is, rengeteget készült egy-egy fellépésre.

Élmény volt

A gordonkaművész emlékezetében mindazonáltal nem Acél Ervin szakmai teljesítménye, hanem emberi jellemzői maradtak meg leginkább. „Boldogságot sugárzott az emberekre, valódi élményt jelentett együtt lenni vele a számára jelentős eseményeken. Nagyon jó barát volt” - vallott egykori kollégájáról Marin Cazacu. Volt egy olyan időszak, amikor a nagyváradi filharmónia jelentősebben teljesített a kolozsvárinál is, tette hozzá. Abban az időszakban sok lemezfelvétel készült az itteni előadásokról, az emberek nagy lelkesedéssel beszéltek arról, ami Váradon zajlott.

Jankó Zsolt karmester tanárként ismerte meg Acél Ervint, viszont a karmester soha nem úgy viselkedett vele, mint tanár a diákjával, nagyon barátságos volt, de azért nevén nevezte a dolgokat. Először mindig végignézte, hogyan vezényel tanítványa, ezt követően mondta el véleményét – soha nem az oktatással kezdte, emlékezett vissza Jankó Zsolt. Tisztában volt azzal, hogy a teljesítmény nemcsak a felkészültségen, hanem a lelkiállapoton is múlik és ezt mindig figyelembe vette, ha valami nem pont úgy sikerült, ahogy kellett volna. Egyúttal nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy megfelelően kommunikáljon a zenekarral. Tódor Albert, a filharmónia igazgatója kihangsúlyozta, mennyit tett a filharmóniáért Acél Ervin abban az időszakban, amikor annak önfenntartóvá kellett válnia.

Program

Csütörtök este Drăgoi Rusztikus divertimentóját adják elő, ezt követően Boccherini D-dúr gordonkaversenyét, mellyel kapcsolatban Marin Cazacu elmondta: gyönyörű, lassú részeket tartalmaz, nem annyira színesek ugyan, mind Haydn vagy Mozart muzsikája, azonban lenyűgözően szépek. D. Popper gordonkára és zenekarra írt Magyar rapszódiájában magyar, cigány, zsidó folklór elemek ötvöződnek, s minden bizonnyal maga Acél Ervin is szívesen vezényelné. A következő mű Prokofjev I, D-dúr Klasszikus szimfóniája – egy szép, de nehéz, neoklasszikus mű, mely alaposan próbára teszi a zenekart. Bár rögtön a konzervatórium elvégzése után komponálta és Mozart, valamint Haydn hatásai világosan érződnek benne, mind a mai napig ez Prokofjev legismertebb szimfóniája. Ezek közül az alkotások közül Drăgoi, Boccherini és Prokofjev művei hangzottak el azon az ötven évvel ezelőtti hangversenyen is, melyenAcél Ervin először vezényelt a váradi filharmónia alkalmazottjaként. Mint megtudtuk, a csütörtök esti előadáson részt fog venni özvegye, fia, menye és unokája is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!