ERDON Helyi hírek

2014.11.18. 13:53

A zene, mint kihívás

Török Apollónia a Nagyváradi Filharmónia tagja. Sokan ismerhetik hangversenyekről, de kevesebben tudják, hogy hírességekkel is fellépett. Ezúttal őt mutatjuk be olvasóinknak.

Török Apollónia a Nagyváradi Filharmónia tagja. Sokan ismerhetik hangversenyekről, de kevesebben tudják, hogy hírességekkel is fellépett. Ezúttal őt mutatjuk be olvasóinknak.

Kolozsvári születésű, de otthona régóta Nagyvárad. A kincses városban is tanult, a Sigismund Toduta zeneművészeti líceumban kezdte... Onnan ívelt aztán egyre feljebb pályája, ma a váradi komolyzenei publikum számára az egyik kedvelt előadó.

- Ha valaki nem tudná, mondjuk el, mivel foglalkozol mostanság...

- A Nagyváradi Állami Filharmónia fuvolása vagyok, valamint az Il Pastor Fido régizene együttes tagja.

- Hogyan indultál el ezen a pályán?

- Bár nem voltak zenész szüleim, de édesapámnak köszönhetően már korán kapcsolatba kerültem a klasszikus műfajjal, hiszen heti rendszerességgel látogattuk az operát, a balett előadásokat és a filharmónia koncertjeit. Ezért teljesen természetes volt, hogy amikor a forradalom után megint indult magyar osztály a kolozsvári zeneiskolában, engem is beírattak fuvola szakra.

- Hogy kerültél Nagyváradra?

- Harmadéves egyetemistaként kerültem a Nagyváradi Állami Filharmóniába, igaz, akkor még csak fél normával, de nemsokára, egy évre rá, teljes tagja lettem a zenekarnak.

- És még sokkal messzebbre is eljutottál innen...

- Hivatásomnak köszönhetően nagyon sok turnén vettem részt. Bejártam egész Európát, még Ázsiába is eljutottam, konkrétan Koreába. Nagyon sok élménnyel gazdagodtam az utazásaim során, és lehetőségem adódott nagyon híres emberekkel is együtt zenélni, mint pl. José Carreras és Monserrat Caballé.

- Emellett sikeres vagy a másik "ágon" is.

- A filharmónia mellett az Il Pastor Fido régizene együttes tagja vagyok akikkel egy másik utat is kipróbálunk, a reneszánsz és barokk zenei műfajt. Több helyen is koncerteztünk többek között Brüsszelben az Európai Parlamentben. Sikeres koncertünk volt, nagyon szerették a politikusok a régi magyar reneszánsz táncokat.

- Van-e kihívás még ezen e pályán számodra?

- Számomra a kihívás az, hogy az adott heti koncertet a tőlem telhető legjobban tudjam teljesíteni és a barokk zene oly mértékű elsajátítása, hogy a műfajt hűen tudjam közvetíteni a hallgatók felé. A barokk műfajban tovább képzem magam Budapesten, megpróbálok minél több mesterkurzuson és fesztiválon részt venni.

- Nemrégiben született meg a második gyermeketek, ami miatt egy időre eltűntél a színpadról...

- Sokszor fordult velem elő, hogy az utcán ismeretlenül rám köszönnek, megállítanak és gratulálnak egy sikeresebb koncert, szóló után. Most, hogy gyesen vagyok nem egyszer hallottam olyan visszajelzést, hogy a nézők visszavárnak, ez a számomra a legnagyobb öröm és elismerés!

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!