ERDON Helyi hírek

2013.03.26. 13:15

A Tavaszi Fesztivál utolsó koncertje

Csütörtökön végéhez érkezik a Nagyváradi Állami Filharmónia Tavaszi Fesztiválja, amelynek utolsó koncertjén Bruch, Reger és Schumann művek csendülnek fel.

Csütörtökön végéhez érkezik a Nagyváradi Állami Filharmónia Tavaszi Fesztiválja, amelynek utolsó koncertjén Bruch, Reger és Schumann művek csendülnek fel.

Március 28-án 19 órától kerül sor a Tavaszi Fesztivál utolsó koncertjére a filharmóniában. A szimfonikus hangverseny alkalmával vezényel George Babuadze (Grúzia) karmester, közreműködik Mamuka Babuadze brácsaművész, és két japán vendégművész Kouki Katou – hegedű és Kyoko Tagawa – zongora. Műsoron: M. Bruch: 1., g-moll hegedűverseny, op. 26; M. Reger: 1., g-moll szvit mélyhegedűre és vonósokra, op. 131d (hangszerelte: Z. Nadareishvili); R. Schumann: a-moll zongoraverseny, op. 54. A meghívott szólisták a filharmónia keddi sajtótájékoztatóján meséltek nagyváradi élményeikről, a zenekarról és a közös munkáról. Egyébként Ciprian Marinescu hegedűművész Kouki Katouval közösen tegnap 11 órától a váradi Művészeti Líceumban találkoztak a diákokkal. George Babuadze karmester, hegedűművész, tanár, a grúz fővárosban, Tbilisziben született. 1996-ban Japánban telepedett le, ahol 2001-ig az Oszakai Szimfonikusok koncertmestere volt, jelenleg az Oszakai Kansai Filharmonikusoknál tölti be ugyanezt a tisztséget, ugyanakkor hegedűprofesszor a Kiotói Művészeti Egyetemen. Japánba érkezése óta elsőhegedűse a Tbiliszi Kvartettnek, akikkel rendkívül aktívan koncerteznek választott hazájában és azon kívül is. George Babuadze hegedűsként és karmesterként is állandó meghívott szülőhazájában, Grúziában, ahol szimfonikus zenét, operát és balettet egyaránt vezényel.

Szólisták

Az oszakai származású ifjú hegedűs Kouki Katou viszonylag későn, nyolcesztendősen kezdte el hegedűtanulmányait, azonban rövid idő alatt rendkívül gyors és figyelemreméltó fejlődést ért el. Mindössze egyévnyi hegedűtanulást követően már a Nagyváradi Állami Filharmónia színpadán lépett fel, két évvel ezelőtt pedig – ugyancsak a hagyományos Tavaszi Fesztivál keretében – már szólistaként szerepelt. 2012-ben országos körúton mutatta meg tehetségét Târgovişte, Brassó és Marosvásárhely zenekarainak kíséretében. Mamuka Babuadze aktív kamarazenész, játszik többek között vonósnégyesben, ilyen tekintetben is fáradhatatlanul tökéletesíti tudását, részt vesz mesterkurzusokon, konferenciákon, kulturális és hangszeresztétikai csereprogramokban. Jelenleg másodéves magiszteri hallgató. Kyoko Tagawa repertoárja magában foglal mind szóló zongoraműveket – köztük Beethoven összes zongoraszonátáját – mind versenyműveket és kamarazenét is. Koncertezett egyebek mellett a Drezdai Filharmónia vonóstriójával és a Lamoureux Zenekarral is. A filharmóniánál most harmadszor lép színpadra.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!