ERDON Helyi hírek

2015.04.22. 18:11

A Születés Hete rendezvénysorozat Nagyváradon

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre Nagyváradon a Születés Hete rendezvénysorozat. A programokkal a cél az, hogy a gyermekvállalás miatti új szerepekkel és szerepkonfliktusokkal szembenéző nő számára független, hiteles segítséget nyújtson.

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre Nagyváradon a Születés Hete rendezvénysorozat. A programokkal a cél az, hogy a gyermekvállalás miatti új szerepekkel és szerepkonfliktusokkal szembenéző nő számára független, hiteles segítséget nyújtson.

A szervezők azzal a céllal indították útjára a rendezvénysorozatot, hogy a várandós, szülés előtt álló kismamák, családok minél szélesebb körű tájékoztatást kaphassanak az előttük álló nagy eseményről, illetve a számukra elérhető választási lehetőségekről, azért, hogy a szülés ne csak megtörténjen velük, de életüknek valóban egyik legemlékezetesebb, legszebb élménye lehessen kisbabájuk világra hozatala. A rendezvénysorozat keretében Magyarországon és Románia számos településén (Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely) szülészorvosok, szülésznők, bábák, dúlák, pszichológusok, családterapeuták, szoptatási tanácsadók, természetgyógyászok beszélgetnek az érdeklődőkkel, remélve, hogy a programok egyre több várandós nőt és családot segítenek hozzá ahhoz, hogy a várandósság ideje és maga a szülés ne szorongással, bizonytalansággal, aggodalmakkal teli időszak legyen.

Ismerni a lehetőségeket

A rendezvénysorozat nem titkolt célja, hogy a várandós családokban tudatosítsák ennek az életszakasznak a fontosságát és szépségét; hogy a kismamákat megerősítsék nőiségükben; segítsék őket a babájukkal és párjukkal való kapcsolatuk elmélyítésében és megfelelő mennyiségű és spektrumú információt nyújtsanak át nekik a számukra legmegfelelőbb és emberhez méltó szülési mód kiválasztásához. Nem véletlenül volt az előző évek egyik jelmondata: „Ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincsen.”

A program

Május 4., hétfő, 17 óra: megnyitó – Hoffmann Kinga főszervező; 18 óra: Természetes szülés a kórházban, avagy hogyan szülhetünk beavatkozások nélkül. Előadások – dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász: Felkészülés a csodára; dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász: Önmegtartóztatás, azaz hogyan tud be nem avatkozni egy szakember; Kondor Katalin szülésznő: Természetes praktikák.

Május 5., kedd, 18 óra: Szülésélmény és szoptatás kapcsolata. Előadók: Bruncsák Anna, Kovács Katalin önkéntes szoptatási tanácsadók.

Május 6., szerda, 18 óra: Élet a szülés után. Beszélgetés arról, hogy mi történik a Nővel, Nőben szülés után. Előadók: Makai Dimény Judit családterapeuta, Ferenczi Beáta klinikai és mentálhigiéniai gyermek szakpszichológus, családterapeuta, dúla.

Május 7., csütörtök, 18 óra: Hangulatképek az otthonszülésből. Előadók: dr. Németh Mónika független bába, Szabó Orsolya dúla, Munkácsi Tamás édesapa, Hoffmann Kinga édesanya.

Május 8., péntek, 18 óra: Szex és anyaság – avagy mi történik a nőiességünkkel, ha anyává válunk és hogyan kezeljük a szexualitást a családban? Előadó: Mester Dóra szex-edukátor társadalomkutató.

Május 9., szombat, 16 óra: Homeopátia a mindennapokban. Előadók: Grecu Anna-Mária lélekgyógyász homeopata, Csergő Csaba lélekgyógyász homeopata; 18 óra: Szüléstörténetek – Playback színházi előadás. Előadó: Playback társulat.

Váradon a Posticumban

Nagyváradon ismét a Posticum Kulturális Központ ad otthont az eseménynek május 4–9. között. A rendezvény idei célkitűzése a családok tájékoztatása mellett az adománygyűjtés, amivel a Szent Angéla Ház gyermekeit kívánják támogatni. Ennek értelmében az előadásokon és programokon adomány fejében lehet részt venni. Egész héten át várják a pénzadományokat, tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodószereket és tanszereket a Posticum székhelyén. A rendezvény ideje alatt megtekinthetőek lesznek a Megszülettem vagy Kistestvérem születik rajzpályázat alkotásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!