ERDON Helyi hírek

2018.09.19. 14:03

A nagyváradi várba kerül a Hoppál-gyűjtemény egy része

Az eddig a városházán tárolt archívum egy részét helyhiány miatt átviszik a várba. Egyéb újdonság a városi múzeummal kapcsolatban, hogy Imre Zoltán főigazgató-helyettes kapcsolatainak köszönhetően Váradra kerül Hoppál Mihály gyűjteményének egy része.

Az eddig a városházán tárolt archívum egy részét helyhiány miatt átviszik a várba. Egyéb újdonság a városi múzeummal kapcsolatban, hogy Imre Zoltán főigazgató-helyettes kapcsolatainak köszönhetően Váradra kerül Hoppál Mihály gyűjteményének egy része.

Téves információk jelentek meg az interneten arról, hogy nemrég az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó dobozokban dokumentumokat találtak volna- jelezte az Erdon-nak Imre Zoltán, a várban működő városi múzeum kultúráért felelős főigazgató-helyettese. Hangsúlyozta: már eleve az a feltételezés is minimum kérdőjeles vagy nevetséges, hogy banános kartondobozokban lettek volna tárolva 20. század eleji iratok. Valójában arról van szó, hogy amikor a várat felújították, illetve a tetőzetet kicserélték, akkor találtak imott-amott különböző leveleket, papírokat, melyek még nincsenek regisztrálva. Tulajdonképpen ezek átkerültek a városházára, hogy tárolják ezeket, ahonnan egy szép nagy archívumot kapnak, aminek nagyon örülnek, és amelyben a múlt század eleji munkakönyvektől kezdve, egészen a különböző tartozásokig a második világháború utáni periódusig, vagyis az 1950-es évekig vannak anyagok. A régi dokumentumokat ugyanis nem szabad megsemmisíteni, de mivel folyamatosan keletkeznek újak, helyhiány lépett fel. Ezért van szükség az átköltöztetésre, tehát ezekből kapnak egy jó nagy adagot. Nem igazak azok az állítások, miszerint eddig elrejtett 20. század eleji magyar könyveket, okleveleket vagy regisztereket kapnának meg, hanem egy 50 évet felölelő archívum különlegességet fognak, mely valóban érték. „Azt szeretném, hogy ha beregisztráljuk, és hivatalossá tesszük a regisztrációt, azaz nyilvántartásba vesszük ezeket a dokumentumokat, regisztrációs könyveket, akkor kutathatóvá váljanak. Nincs tehát ebben a történetben semmi titok, vagy gyanús összeesküvés-elmélet, hogy valaki eldugta, és valaki megtalálta, vagy egyéb szövődmény. A lényeg, hogy az az anyag, mely a polgármesteri hivatalban volt tárolva lent az archívumban, hivatalosan átjön a nagyváradi várba”- hangsúlyozta. Ezt aztán külön kérvényezés alapján kutathatóvá tennék, például doktoranduszok, kutatók, történészek, helytörténettel vagy társadalomkutatással foglalkozó egyetemisták számára, hogy lehetőségük nyíljon úgymond friss anyagokhoz jutni"- vázolta fel a jövőbeli terveket.

Hoppál-gyűjtemény

Arról is beszélt Imre Zoltán honlapunknak: ami még nagyon fontos, hogy ezek mellett egy könyvtárat épít ki, hiszen Tóth István fotóművész felajánlotta az összes fényképészeti albumát, az évtizedek alatt összegyűjtött újságokat. Bátran kijelenthető tehát, hogy Románia legnagyobb fotózással foglalkozó könyvtárállománya a várban található. Emellé pedig egy Hoppál Mihály-részleget is létrehoz, ugyanis a Széchenyi-díjas etnológus, folklorista, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet kutatója- akinek a kutatási területei a samanizmus hagyományos és modern formái, etnoszemiotika, mitológiakutatás és a népi gyógyászat-, arra gondolt, hogy három hely rendelkezésére bocsátja az élete folyamán összegyűjt anyagokat, a kéziratait, a diafilmjeit, és az általa írt könyveket. A határon túl, illetve Romániában az egyetlen hely ez a váradi vár, amiben természetesen az is közrejátszott, hogy Imre Zoltán tanítványa a neves professzornak. Ez is hasonló célokat szolgál majd, mint az említett archívum, vagyis kutatható lesz a néprajzosok, táncművészek stb. által. A nemzetközi érdeklődés tárgyát is képezi majd, hiszen a többnyelvűségről szól. Több száz kötet, újságok és más anyagokat már el is hozott Budapestről Nagyváradra a főigazgató-helyettes. "Egy tudományos könyvtárat próbálok létrehozni ebben a múzeumban, illeve az archívumban is tudományos jellegű közgyűjteményt fogunk közszemlére bocsátani"- hangsúlyozta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!