ERDON Helyi hírek

2016.09.12. 11:38

A mondatok végén a szeretet legyen a pont

Szokás szerint a Székesegyházban tartott Veni Sancte szentmisével nyitották meg a tanévet a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Szokás szerint a Székesegyházban tartott Veni Sancte szentmisével nyitották meg a tanévet a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Egy elemista kislány, Szépkúti Napsugár alkalomhoz illő szavalatával (Iskolás lettem) kezdődött a tanévnyitó ünnepség hétfő reggel 9 órakor a zsúfolásig megtelt váradi Székesegyházban.

A Veni Sancte szentmise bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: az iskolai év kezdete egy olyan idő, mely valamiféleképpen magában hordozza az újdonság tényét. Nem csupán a tanügyi változások szempontjából, hanem azért is, mert az időben való haladást jelenti a diákok, a tanárok, a szülők életében, melyhez különbözőképpen tudunk, szoktunk viszonyulni. Főleg a tanulók valószínűleg szomorúságot éreznek, amiért elmúlt a vakáció, és ismét tanulniuk kell, igazodniuk egy rendhez. Ugyanakkor izgulnak, mert várhatóan valami új fog feltárulni előttük az elkövetkezendőkben, és örülnek is, mert megint találkoznak egymással, elmesélhetik azokat a kalandokat, élményeket, melyek az elmúlt hetekben megtörténtek velük. A felsoroltakat összefoglalva kijelenthető tehát, hogy minden tanévkezdet valami újnak a lehetőségét kínálja, annak a csodálatos világnak a megtapasztalása és jobb megismerése által, melyet Isten teremtett, és bocsátott a rendelkezésünkre. A diákoknak örülniük kell ezért annak, hogy van iskolájuk, és vannak tanáraik, amelynek, illetve akiknek a segítségével fürkészhetik Isten csodálatos titkait- hangsúlyozta a főpásztor. Ezután a nevelőkhöz fordulva azt emelte ki, hogy számukra is mindig egy arra irányuló új lehetőség a tanévkezdet, hogy megéljék a küldetésüket, a hivatásukat azáltal, hogy türelemmel és szeretettel fordulnak a tanítványaikhoz. Külön köszöntötte azokat, akik életükben először lépték át az iskola kapuját, számukra azt kívánta, hogy érezzék jól magukat a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, kössenek szép barátságokat, és szeressenek iskolába járni.

Fontos az ima

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Interaktív és közvetlen stílusú prédikációjában Szabó Ervin spirituális, az iskola lelki vezetője a házi olvasmányokra utalva Liviu Rebreanu, Ion című regényének címszereplőjét hozta fel követendő példának arra nézve, hogy mielőtt valami komoly munkának, feladatnak fogunk neki, fontos az ima, hogy Isten segítségével véghez tudjuk vinni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az iskola elsősorban emberségre kell tanítson, ezért arra kérte a gyerekeket, ismételjék el többször is, és jegyezzék meg mottóként azt, hogy „minden mondat végén a szeretet legyen a pont”.

Zalder Éva igazgatónő arról beszélt, hogy az elmúlt tanév tapasztalatai, tanulságai, valamint a jelen év elvárásai, követelményei alapján már elkészültek a terveik. Ezek megalkotói az egyházi fenntartók, az iskola pedagógusai és munkatársai, a szülői közösség aktív tagjai, valamint a támogatók. Úgy fogalmazott: az általa vezetett tanintézmény nyugodt működési feltételeinek megteremtése, a hétköznapi és a kiemelkedő sikerek éppúgy köszönhetőek a szülői közösség és diákok együttműködésének, összefogásának, bizalmának, mint a kollégái és munkatársai alázatos, becsületes és felelősségteljes munkavégzésének, az egyház és a megyei tanfelügyelőség lelki, anyagi és szakmai hozzájárulásának, hiszen egy iskola ezen pillérekre kell épüljön.

Műsor

Röviden felszólalt Kiss Géza-Loránd, a reprezentatív szülői bizottság elnöke is, majd egyházi énekek, népdalok és ifjúsági énekek csendültek fel az előkészítő osztályos Kiss Fanni, a II. A osztályos Kiss Adrienn és a hetedikes Rejtő Dóra közreműködésében. Az ünnepségen fellépett a VII. A osztályának gyermekkórusa Varga Cecília zenetanárnő vezetésével, a kántori feladatot Mosoni Erika tanárnő látta el.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!