ERDON Helyi hírek

2012.08.28. 16:06

A modern könyvtári rendszer előnyei

A QULTO alkalmazásával, lehetővé válik, hogy a könyvtárak vagy levéltárak közgyűjteményeihez való hozzáférés minél modernebb legyen, nem csak a hazai, hanem a Keleti és Dél- Kelet Európai szellemi, kulturális vagyonhoz is.

A QULTO alkalmazásával, lehetővé válik, hogy a könyvtárak vagy levéltárak közgyűjteményeihez való hozzáférés minél modernebb legyen, nem csak a hazai, hanem a Keleti és Dél- Kelet Európai szellemi, kulturális vagyonhoz is.

 

A Kolozs Megyei Tanács hatáskörébe tartozó „Octavian Goga” Megyei Könyvtár sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy az intézményben felavatták, alkalmazzák a QULTO rendszert, az integrált könyvtári rendszert. A könyvtári tevékenység korszerűsítése következtében hatékonyabb, szakszerűbb ügyfélszolgáltatást biztosítanak, bekapcsolódást az információk nemzetközi cseréjébe.

Az „Octavian Goga” Könyvtár igazgatónője, Sorina Stana beszélt azokról az előnyökről, melyeket a QULTO rendszer bevezetése jelent.

A Qulto rendszer nem egy betűszó, hanem egy bizonyos vállalkozó ifjaknak a cégjelzése, amit állításuk alapján ők hoztak létre. A lényege, bizonyos adatok olyan rendszerben való becsomagolása, mely az IT technikát felhasználva és megfelelő módon uralva, megkönnyítheti bizonyos intézetek, könyvtárak, múzeumok, levéltárak, stb. tevékenységét.

Ugyankkor köszönhetően az integrált könyvtári rendszernek, a QULTO alkalmazásának, lehetővé válik, hogy a könyvtárak vagy levéltárak közgyűjteményeihez való hozzáférés minél modernebb legyen, és nem csak a hazai, hanem a Keleti és Dél- Kelet Európai szellemi, kulturális vagyonhoz is. Az integrált könyvtári rendszer a könyvtár feladatait- a beszerzés, a katalogizálás, kölcsönzés - támogató szoftver. Azért hívják integráltnak, mert az egymáshoz kapcsolódó munkafolyamatokat támogató modulok egységes rendszerként szerepelnek.

A Kolozsvári „Octavian Goga” Megyei Könyvtár és a Qulto partnerségi kapcsolat célja, hogy helyi, valamint nemzetközi szinten könyvtári hozzáférést biztosítson az intézet szellemi vagyonához.

A Qulto integrált rendszer egyik fontos eleme a Qulto Libraries, amely segíti a könyvtárakat nem csak a beszerzésben, hanem a dokumentumok konzerválásában, információt biztosít. A Qulto Libraries automatikusan oldja meg a feladatokat, eleget téve a hazai és nemzetközi szabványoknak.

Qulto Libraries a könyvtárakkal kapcsolatos feladatokat oldja meg: a beszerzés, a katalogizálás, online katalógus, a kölcsönzés, marketing, menedzsment. Az RFID modul biztosítja az RFID technológia alkalmazását (a rádió frekvenciákkal, az azonosítást, leltározást, a szándékos feledékenység, a lopás megelőzését, a dokumentumok visszaszolgáltatását).

A Qulto Librariesnek hét modulja van: a katalogizáló és adminisztrációs, beszerzési, OPAC modul, a folyóiratok modulja, a kölcsönzés, az RFID, és a pénzügyi modul.

A Qulto Libraries több nemzet nyelvén alkalmazható. Előnye: a dokumentumokat hosszabb ideig lehet konzerválni, a megtartott dokumentumokat közölni, és a felhasználó számára könyvészeti anyagot összeállítani.

Az integrált könyvtári rendszer az olvasónak, a partnerintézetnek gyors és kényelmes szolgáltatást biztosít, lehetővé téve az elektronikusan történő kölcsönzést, intelligens keresést, az elektronikus katalógushoz történő hozzáférést, az online közlést a könyvtárakkal.

Sorina Stana kiemelte, hogy a Kolozs Megyei „Octavian Goga” könyvtár számára alacsonyabb költség kiadást jelent az integrált rendszer alkalmazása. A megyei könyvtárban a szoftver alkalmazása, a partnerségi kapcsolat az előállító céggel, 40 000 eurós megtakarítást jelent.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!