ERDON Helyi hírek

2018.05.01. 09:29

A lelkünk tele van zenével

Hétfő este a Partiumi Keresztény Egyetem vegyeskara és a kecskeméti Kodály Intézet Nemzetközi Kórusa lépett fel a Székesegyházban, csodálatos koncerttel örvendeztetve meg hallgatóságukat.

Hétfő este a Partiumi Keresztény Egyetem vegyeskara és a kecskeméti Kodály Intézet Nemzetközi Kórusa lépett fel a Székesegyházban, csodálatos koncerttel örvendeztetve meg hallgatóságukat.A XXVII. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében zajlott különleges koncert helyszíne volt hétfő este a nagyváradi Székesegyház, hiszen két különböző összeállítású és indíttatási kórus találkozott egymással: a kizárólag külföldi hallgatókból álló, Tóth Árpád által vezényelt kecskeméti Kodály Intézet Nemzetközi Kórusának a fellépése helyi erőkkel, vagyis a Kovács Gábor karnagy által felkészített Partiumi Keresztény Egyetem vegyeskarával egészült ki.

Utóbbi kórus szolgált először, egy körülbelül félórás műsorral. Elhangzott a részükről A. Scarlatti: Exsultate Deo című kórusműve, Kodály Zoltán 121. genfi zsoltára, Liszt Ferenc- Salve Regina, a kolozsvári származású és a PKE-n oktató Lászlóffy Zsolt Te Deum-töredéke, Horváth Márton Levente és Tóth Árpád közös szerzeménye, az O salutaris hostia, valamint Gyöngyösi Levente Laudate Dominum című kompozíciója.

Sokszínűség

A Kodály-módszerre, a nyugat-európai komolyzenei hagyományokra és a kamaraéneklés szépségeire fókuszáló kecskeméti Kodály Intézet az egyetlen olyan egyetem Magyarországon, ahova egyetlen magyar diák sem jár, így a Váradon fellépett kórustagok szingapúri, japán, kínai, ír, dél-koreai, ausztrál, maláj, angol, új-zélandi, francia, észak-ír, kanadai, spanyol, amerikai és görög származásúak voltak.

A Pekingi Központi Konzervatóriumból érkezett három kínai diáklány két rövid madrigált szólaltatott meg, majd szintén ugyanonnan érkezett öt kínai fiatal két más jellegű darabot adott elő: Verdi egyik gyönyörű egyházzenei alkotását, illetve egy vicces reneszánsz stílusgyakorlatot. Ezután egy nagyobb együttes lépett fel, amely produkcióival azt illusztrálta, milyen eredménnyel zárult a posztgraduális képzésben részt vevő egyik hallgató munkája.

Végül aztán a teljes kórus két darabbal örvendeztette meg a jelenlevőket: Schubert utolsó, bejezetlen művével, a Mirjam hálaéneke című kantátával, és Kodály Z.-Ady Endre Fölszállott a páva című szerzeményével.

A csodálatos élményért Fodor József általános helynök, a Székesegyház plébánosa mondott köszönetet, azon meggyőződésének adva hangot, hogy „a lelkünk tele van zenével”, majd közös énekléssel zárult az est.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!