ERDON Helyi hírek

2008.03.27. 09:38

A közönségükkel közösen ünnepeltek

<p>Nagyvárad - Március 26-án, a Színházi Világnap előestéjén volt tizennégy éve annak, hogy megalakult a Kiss Stúdió Színház. A társulat tagjai erre emlékeztek mindazokkal, akik elmentek egy kis beszélgetésre a színház termébe.</p>

A családias hangulatban lezajlott rendezvény kezdetén Kiss Törék Ildikó színművésznő köszöntötte az egybegyűlteket, arra emlékeztetve őket, hogy tizennégy esztendővel ezelőtt, 1994. március 26-án jött létre a Kiss Stúdió Színház. Mivel az 1961-ben megalakult Nemzetközi Színházi Intézet döntése nyomán minden évben március 27-én ünneplik a Színházi Világnapot, az est háziasszonya Robert Lapage kanadai-francia összművészeti alkotó ebből az alkalomból megfogalmazott üzenetét is felolvasta. Ezt követően a színművésznő a Kiss Stúdió Színház eddigi történetének fontosabb mozzanatait elevenítette fel. Szó esett a kezdetekről, amikor a társulat félévadon keresztül a Lorántffy gimnázium korábbi épületének alagsorában lépett fel, és 1994 őszéről, amikor Veres-Kovács Attila nagyvárad-olaszi tiszteletes felajánlotta számukra, hogy használják az egyházközség akkori gyülekezeti termét, vagyis azt a pincehelységet, ahol a magánszínház jelenleg is működik.

A számok tükrében

Kiss Törék Ildikó ezután a Kiss Stúdió legemlékezetesebb előadásait elevenítette fel, szólt az erdélyi és külföldi turnékról. Nem rejtette véka alá, hogy az általa vezetett színház volt az első, mely Az ember tragédiáját magyarul mutatta be Németországban, és azt sem titkolta el, hogy néhány előadást anyagi gondok miatt kellett levenni a műsorról. Varga Vilmos színművésszel közösen a legsikeresebb produkciókból is ízelitőt nyújtott, az egyik jelenetbe a közönség néhány tagját is bevonva. Mint elhangzott, a tizennégy év folyamán a Kiss Stúdió Színház tagjai 1182 alkalommal léptek fel, 103 előadáscím szerepel a tarsolyukban, produkcióik több mint 160 ezer nézőt vonzottak. Tavaly óta Magyar Örökség-díjasnak mondhatják magukat, és azt tervezik, hogy a 15-ik évfordulójukon többnapos rendezvénysorozattal kedveskednek közönségüknek.

 

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!