ERDON Helyi hírek

2010.04.16. 12:04

A kész ténnyel szembesültek

<p>Nagyvárad - Pénteken sajtótájékoztatót tartott Tőkés László európai parlamenti képviselő. Sajnálattal állapította meg, hogy a PKE melletti zsinagógával kapcsolatban végül az önkormányzattal állapodott meg a hitközség.</p>

Tőkés László megemlékezett a holokauszt áldozatainak magyar emléknapjáról (április 16.), majd arra hívta fel a figyelmet: két héttel ezelőtt Brüsszelben kiállítást szerveztek a második világháború ideje alatt német megszállás alatt levő szovjet területeken elkövetett tömeggyilkosságokról, néhány nappal ezelőtt pedig a katyni erdőben kivégzett lengyel áldozatokra emlékeztek. "Fontos, hogy együtt emlékezzünk az elmúlt évszázad totalitárius diktatúráinak áldozataira", vélekedett.

Megjegyezte: sajnálja, hogy a Partium Keresztény Egyetem melletti zsinagógát végül nem sikerült megszerezni, pedig tíz évig tárgyaltak a hitközséggel és igéretet is kaptak az elővásárlási jogra. "Méltó módon őriztük volna a zsidó múlt emlékét, az egyetemi campust egy hangversenyteremmel egészítettük volna ki. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy végül nem sikerült. Nem tudjuk, mi történt a kulisszák mögött, mi csak a kész ténnyel szembesültünk, hogy az önkormányzatnak itélték oda a zsinagógát", közölte a volt püspök.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!