ERDON Helyi hírek

2014.01.29. 15:20

„A közönség nem fog csalódni”

Magyarországi, illetve Észak-koreai származású vendégművész lép fel a nagyváradi Állami Filharmónia csütörtöki hangversenyén. Sajtótájékoztatón ismertették a fontosabb tudnivalókat.

Magyarországi, illetve Észak-koreai származású vendégművész lép fel a nagyváradi Állami Filharmónia csütörtöki hangversenyén. Sajtótájékoztatón ismertették a fontosabb tudnivalókat.

Ah Ruem Ahn zongoraművész első alkalommal jött Romániába, mint mondta, még nem volt alkalma körülnézni Váradon, az első benyomásai főleg ahhoz kapcsolódnak, hogy a vonaton, mellyel Németországból érkezett, nagyon hideg volt. Ő egyébként szülővárosában, Suwonban kezdett el zongorát tanulni, később a hannoveri zeneművészeti egyetemen, 2009-től pedig Németországon folytatta tanulmányait. Szólistaként Portugáliában, Spanyolországon, Dél-Amerikában lépett fel, s együttműködött többek között a venezuelai, madridi, miskolci, dominikai szimfonikus zenekarokkal. Számos ösztöndíj és elismerés birtokosa.

Ritka hangnem

A zene nyelvezete egyetemes, azonban a szokások nagyon különbözőek, mondta, szülőhazájában például nem ölelgetik egymást az emberek és a szemkontaktust is kerülik. Évente egyszer látogatja meg családját, tudtuk meg.

Ami pedig a csütörtöki fellépést illeti: főleg a Mozart hangverseny második tételét tartja nehéznek, az F-mollban írt, igen ritka mozarti hangnem a tapasztalt művészeket is próbára teszi.

Horváth Gábor budapesti karmester már jó párszor járt Romániában – többek között Nagyszebenben, Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen voltak fellépései – Nagyváradon azonban most van először, mondta. Mint megtudtuk, Mozart 23. A-dúr zongoraversenye a zenekar kérése volt, ehhez ő maga öt-hat művet javasolt, ezek közül választotta ki a filharmónia azokat, amelyeket végül műsorra tűzött. Mozart művéhez nagyon jól illik D. Cimarosa A titkos házasság című nyitánya, mely egy humoros, virtuóz, sziporkázó zenemű, ezt követi a zongoraverseny, majd Haydn érett zeneműve, a 101. sz., D-dúr, Az óra című szimfónia zárja a műsort.

Próbák

„Örülök a meghívásnak, nagyon kedvesek, barátságosak itt az emberek. A zenekarral hétfő óta elég nagy utat tettünk meg, bízom benne, hogy ők is élvezték. Most következik a zongoraverseny közös próbája, minden jel arra mutat, hogy a közönség nem fog csalódottan távozni” - vélekedett Horváth Gábor, aki szintén sok európai elismerés birtokosa és jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémia doktorandusza.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!