ERDON Helyi hírek

2012.02.21. 08:43

A jegesmedve eltűnt, Szalma Dezső elégett

Bihar megye - Nem mindennapi fogadtatásban volt részük azoknak, akik az elmúlt szombaton este az érmihályfalvi kultúrházban tartott jelmezes farsangi mulatságra érkeztek: egy jegesmedve várta őket az ajtóban!

Bihar megye - Nem mindennapi fogadtatásban volt részük azoknak, akik az elmúlt szombaton este az érmihályfalvi kultúrházban tartott jelmezes farsangi mulatságra érkeztek: egy jegesmedve várta őket az ajtóban!

 

 

Az elmúlt szombaton tartotta meg az érmihályfalvi RMDSZ-szervezet farsangi mulatságát. Az eseménynek a kultúrház adott helyet, ahol a nap folyamán egy szavalóversenyt is tartottak, így az azon résztvevők is már kézzel foghatóan - pontosabban orral szimatolhatóan - érezhették: az összejövetelen finom disznótoros lesz a menü. Aztán este már a bejáratnál volt meglepetésben részük a nagy részben jelmezben érkezőknek: egy, az Érmelléken egyébként nem őshonos jegesmedve fogadta őket, amely, vagy inkább aki azonban rendkívül békés természetűnek bizonyult, és, mint később kiderült, korántsem a dermesztő hangulat előhírnöke volt.

 

Tömegjelenetek a táncparketten

 

Mire az asztalok körül beteltek a helyek, érdekes módon eltűnt a jegesmedve, előkerült ellenben Nyakó József, a szervezet helyi elnöke, aki köszöntötte a megjelenteket, kifejtve, hogy szerinte szükség van az ilyen alkalmakra, hogy az azon résztvevők a kellemes hangulatban feledjék a mindennapi gondokat. A szószaporítás helyett a szórakozás át is vette a szerepet, ehhez egy, a magyarországi Álmosdról érkezett duó biztosította a zenét. A felszolgálásban segédkező számtalan alkalmi pincér pedig meg is kezdte a finomságok tálalását. A program során kétszer is humoros jeleneteknek is tapsolhatott a publikum, olyanoknak, melyeket már szilveszterkor is láthatott a kultúrház akkori közönsége. Mint már említettük, a terembe sokan jelmezben érkeztek, így igen látványos "tömegjelenetek" alakultak ki a táncparketten is. Nem lett volna igazi farsangi bál a bál, ha a jelmezek versenyeztetésére és jutalmazására nem került volna sor. Sor került.

 

Jelmezek versenye

 

Az este, majd az éjszaka is tartott szemlélődés után kora hajnalban hirdetett eredményt a zsűri, mely szerint 3. lett, és ezzel egy méternyi kolbászt nyert a cigány párnak öltözött Sütő Judit és Szabolcs, második lett és belföldi kirándulást nyert a bohócpárnak öltözött Oláh Erika és István, míg első lett és a Duna-kanyarba szóló kirándulást nyert a szerencselovagnak és feleségének öltözött Kovács Angéla és Attila. (A kirándulások nyertesei az RMDSZ egy korábbi, diákoknak szólt versenyének győztesei mellé szegődhetnek útitársaknak.) Különdíjas lett - ami viszont csak erkölcsi elismeréssel járt - a hajóskapitánynak öltözött id.Horváth Sándor. A mulatságnak egy "áldozata" is volt: Dezső, a szalmabábu. Ő a színpad szélére ültetve egész éjszaka megadóan várta, hogy a mulatság résztvevői jelképesen ráaggassák mindazokat a gondokat, bajokat, melyektől szabadulni szeretnének ebben az évben. Dezsőre hajnalban csapott le végzete, mikor elégették, vele együtt pedig remélhetőleg a sok gondot, és a telet is. A jó kedv ellenben megmaradt, és kivilágos-kivirradtig tartott.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!