ERDON Helyi hírek

2010.01.26. 16:53

A Holokauszt Nemzetközi Napja

<p>Szatmár megye — Az ENSZ január 27–ét a Holokauszt Nemzetközi Napjának nyilvánította. 2005–ben azért esett erre a dátumra a döntés, mert 1945. január 27–én szabadult fel az Auschwitz – Birkenau koncentrációs tábor, ahol 1,5 millió zsidó és más nemzetiségű személy vesztette életét.</p>

Az ENSZ január 27–ét a Holokauszt Nemzetközi Napjának nyilvánította. 2005–ben azért esett erre a dátumra a döntés, mert 1945. január 27–én szabadult fel az Auschwitz– Birkenau koncentrációs tábor, ahol 1,5 millió zsidó és más nemzetiségű személy vesztette életét. Ezen a napon emlékeznek meg azokról a zsidókról is akik 1933 – 1945 között a rendszeres üldözésnek, és a fajgyűlületnek lettek az áldozatai. Január 27–én 65 éve annak, hogy felszabadult a koncentrációs tábor, az évforduló alkalmából úgy Krakkóban, mint Auschwitz – Birkenau–ban megemlékezéseket tartanak neves személyiségek és a túlélők részvételével.

A halaltáborban tartott hivatalos szertartáson a Romániai Zsidóközösségek Szövetség is képviselteti magát dr. Aurel Vainer, parlamenti képviselő, Beris Liviu, a Holokauszt Áldozatai Egyesülete elnöke, és Eduard Kupfemberg személyében. Továbbá a szervezők a nap folyamán nemzetközi holokauszt–konferenciára is várják az érdeklődőket — tájékoztatott a Szatmári Zsidó Hitközség elnöke, Decsei Nicolae.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!