ERDON Helyi hírek

2014.06.10. 16:37

A holokauszt áldozatainak emlékére

A Nagyváradi Állami Filharmónia csütörtöki hangversenyén a holokauszt áldozatainak állított emléket az elhangzott zeneművekkel. Három orosz zeneszerző: Rahmanyinov, Bronner és Csajkovszkij orosz zeneszerzők művei csendültek fel.

A Nagyváradi Állami Filharmónia csütörtöki hangversenyén a holokauszt áldozatainak állított emléket az elhangzott zeneművekkel. Három orosz zeneszerző: Rahmanyinov, Bronner és Csajkovszkij orosz zeneszerzők művei csendültek fel.

A hangverseny elkezdése előtt a közönség megtekinthette a filharmónia folyosóján azt a kiállítást melyet a Tikvah Egyesület szervezet és amely a holokauszt áldozatainak állít emléket. Ugyancsak a koncert elkezdése előtt Tódor Albert a Nagyváradi Állami Filharmónia főigazgatója olvasta fel azt a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke, Koppelman Félix által megfogalmazott levelet, melyben megköszöni, hogy a filharmónia vezetőinek, hogy a csütörtök esti hangversennyel a holokauszt áldozatainak állítottak emléket. A levél felolvasása után egy perc néma csenddel emlékeztek az áldozatokra.

Szergej Rahmanyinov (1873-1943) Vocalise, op. 34 volt az est első zeneműve mely felcsendült az Enescu-Bartók koncertteremben. Az 1873-ban született Rahmanyinov világszerte óriási sikereket aratott fenomenális zongorajátékával és elragadó, érzelmekben és dallamokban gazdag zeneműveivel. Miután 1917-ben elhagyta hazáját, 1935-ig Párizsban élt, majd az USA-ban telepedett le 1943-ban bekövetkezett haláláig A Vocalise 1915-ben készült, az op. 34 sorszámú Hat dal utolsó darabjaként.

A karmester ezúttal Mihai Agafita volt, aki Moldáviából érkezett, de néhány évig állandó karmestere volt a Kolozsvári Filharmonikusoknak, jelenleg a Moldáviai Köztársaság Nemzeti Filharmóniájának a művészeti igazgatója. Rahmanyinov egyik népszerű alkotását a váradi filharmonikusok nagyszerű játékukkal tették még szebbé a karmester hathatós dirigálásában.

A továbbiakban Mikhail Bronner (1952-) kortárs orosz zeneszerző 7 jiddis dalt hegedűre, tubára és kamarazenekarra zeneműve hangzott el, melyet a zeneszerző 2009-ben komponált. A mű hét tételt tartalmaz. A váradi közönségnek alkalma volt újra előadóművészként üdvözölni a szimfonikus zenekar egyik kitűnő hegedűművészét Florin Avramot, aki 1985-től tagja a nagyváradi szimfonikus zenekarnak és aki az elmúlt években többször is betöltötte a koncertmesteri szerepet is a zenekarban. Zenekari tevékenysége mellett szólistaként is felfigyelhettünk rá, mint ahogy történt az csütörtök este is, amikor a Bronner mű tolmácsolására vállalkozott, együtt a tubán játszó moldáviai Sergiu Svet társaságában, a szimfonikus zenekar közreműködésével. A két előadóművészt a közönség nagy szeretettel fogadta, melyet a hosszan tartó taps erősített meg.

Csajkovszkij szimfónia

Szünet után Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) egyik sokat játszott zeneműve a VI., h-moll szimfónia, op. 74 csendült fel a koncertteremben, melyet a nagy orosz zeneszerző élete utolsó periódusában komponált és melynek bemutatójára 1893 októberében került sor maga a szerző vezényletével. A 6. szimfónia méltó befejezése Csajkovszkij termékeny, ihletett alkotásokban gazdag életének. Valóságos hattyúdal ez a mű, végigkísérte a zeneszerző életének utolsó esztendejét, annak örömteljes tartalmat adott; Csajkovszkij 1893 novemberében, néhány héttel a mű bemutatása után halt meg. A szimfónia sajátos dramaturgiája következtében a két belső tétel energikus muzsika: a második tétel könnyed és rendkívül szellemes tánczene, amely keringő benyomását kelti bár ütemneme nem a hagyományos 3/4-es lejtés, hanem a ritkán használt 5/4. A harmadik tétel szikrázó temperamentuma, életerőtől duzzadó indulózenéje csaknem minden előadáson tapsorkánt vált ki, a tájékozatlanabb hallgatók azt hiszik, ezzel ért véget a szimfónia. Holott hátra van még az igazi finálé, amely valóban szokatlan vontatott lassúságával, végtelen szomorúságával. Hatása - túl a hangszerelési virtuozitáson - őszinteségében, mondanivalójának nemességében rejlik, bár ma már csak az igazán nagy karmestereknek sikerül ezzel a mélységes panasszal meghatni a hallgatóságot (Fidelio). A nagyváradi filharmonikusok a karmester dirigálásban egy újabb nagyszerű élményben részesítették a váradi közönséget, melyben – mint azt számtalanszor leírtuk – a szimfonikus zenekar játszotta most is a főszerepet.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!