ERDON Helyi hírek

2010.08.12. 18:31

A hatékonyság növelése a cél

<p>Szatmár megye — A Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság újabb projektet indított útjára augusztus 2–án. Adrian Marc, az igazgatóság vezetője, és Dragoş Mariana aligazgató augusztus 12–én, sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.</p>

A Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság újabb projektet indított útjára, ennek célja a megye településeinek polgármesteri hivatalaiban dolgozó a szociális munkások képzése. Adrian Marc, az igazgatóság vezetője augusztus 12–én megtartott sajtótájékoztatón elmondta az intézmény megalakulása óta eltelt tizenhárom évben jó irányba haladnak a gyermekvédelem terén. Ezen kívűl alkalmuk volt a magyarországi kollégáik munkájába is betekintést nyerni, ahol azt tapasztalták, hogy ott már működik egy olyan alapfokú ismeret– és problémamegoldási rendszer, melynek segítségével könnyebben úrrá tudnak lenni a társadalomban megjelenő szociális problémákon. Adrian Marc hangsúlyozta, a bemutatott projektnek is az a célja, hogy tovább fejlesszék az igazgatóság és az önkormányzatok közötti kapcsolatokat, ezáltal könnyebben oldhassák meg a településeken tapasztalható szociális problémákat. Ennek elengedhetetlen része a zökkenőmentes kapcsolattartás és a kommunikáció gyorsasága. „Ez nem mindig pénz kérdés” – mondta az igazgató. A képzésben összesen 256 személy vesz részt: a megye összes (számszerint 64) polgármesteri hivatalának szakemberei, illetve olyan közalkalmazottak, akik szociális ügyek menedzselésével vannak megbízva.

Tizenkét hónap

Mariana Dragoş aligazgató szerint nagyon fontos az, hogy egy közösség hogyan viszonyul a megoldásra váró problémához. Ebben is segít ez a program, továbbá abban, hogy a közösségekben szolgálatot teljesítő szociális munkások, illetve köztisztviselők szakszerűbben és hatékonyabban oldják meg a szűkebb környezetükben adódó szociális eseteket. „Az a fontos, hogy akár az apátiából is ha kell, de kibillentsék a szociális munkával foglalkozó személyeket” – mondta Dragoş.

A tizenkét hónapos futamidejű projekt az Európai Szociális Alap vissza nem térítendő hozzájárulásából valósulhatott meg. A „Decentralizáció előmozdítása a Szatmár megyei közigazgatásban a szociális területen tevékenykedő alkalmazottak részére” elnevezésű projekt összértéke 592 706 lej, az önrész 123 295 lej.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!