ERDON Helyi hírek

2018.02.18. 16:36

40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz!

Pénteken a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyváradi székhelyén mutatták be a ROVE és a LAM Alapítvány partnerségében megvalósuló „40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz!”- pályázatot.

Pénteken a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyváradi székhelyén mutatták be a ROVE és a LAM Alapítvány partnerségében megvalósuló „40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz!”- pályázatot.

Az érdeklődőket Nagy Tímea-Zita, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) projektmenedzsere köszöntötte, majd Florin Trandafir-Vasiloni, Románia Gyulai Főkonzulátusának főkonzulja hangsúlyozta, hogy örömmel támogatnak hasonló kezdeményezéseket. Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő gratulált a román államnak, amiért meghirdette a pályázatot, azoknak, aki megírták, valamint a partnereknek, amelyek kihasználták az ebben rejlő lehetőséget. Constantin Badea, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgató bírálta a bürokráciát és azoknak a felelőtlenségét, akik elfogadják a pályázatokat, arra utalva ezzel, hogy túl lassúak. A hivatalos üdvözlőmondatok sorát Édler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének mondatai zárták.

A 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! pályázat részleteit Klárik Attila, a kovásznai LAM Alapítvány igazgatója ismertette. Mint elhangzott, ez a Diaspora Start Up Humán Tőke Operatív Program legmagasabb pontszámmal (99) elfogadott pályázata. Kedvezményezettje 260 román állampolgár, akik a programba való beiratkozást megelőzően legalább 12 hónapig Magyarországon tartózkodtak, és ezt megfelelő iratok segítségével igazolni is tudják (lakcímkártya, ideiglenes vagy végleges tartózkodási engedély, lakcímbejelentő lap, vagy regisztrációs kártya az EGT országok állampolgárainak), illetve a romániai lakcímük olyan településre szól, ami az Észak-Nyugati vagy a Központi Fejlesztési Régió megyéiben található, Romániában kívánnak vállalkozást indítani, és ezzel új munkahelyeket teremteni (állástalanok, inaktívak, alkalmazottak, akik vállalkozást szeretnének alapítani stb.). Életkorukat tekintve 18 és 64 év közöttiek, de nem jelentkezhetnek azok a 16 és 24 év közötti fiatalok, akik nem rendelkeznek munkahellyel, és nem vesznek részt semmilyen jellegű oktatásban. Ugyanakkor a projekt kedvezményezettjeinek minimum 30 százaléka nő kell legyen. A költségvetése 2.050.619,36 euró, amiből 1.280.000 euró ún. de minimis támogatás a 32 induló vállalkozás számára (maximum 40.000 euró/vállalkozás).

Négy szakasz

A résztvevők számára a projekt egyrészt szakmai, másfelől pedig anyagi támogatást nyújt. Az első szakaszában a célcsoport tájékoztatást kap a programról. A regisztrációs felület 2018. március 11-ig nyitott, ez idő alatt lehet jelentkezni. A regisztrációs időszak végén a jelentkezési sorrend alapján 260 olyan személy kerül kiválasztásra, akik megfelelnek a részvételi feltételeknek. A második szakaszban a résztvevők egy 10 modulból álló online tanfolyam segítségével sajátítják el a legfontosabb alapismereteket, amelyek egy vállalkozás sikeres elindításához szükségesek. A képzés ideje alatt a résztvevők elkészítik a saját vállalkozásuk üzleti tervét.

A harmadik szakaszban egy szakmai zsűri értékeli az elkészült üzleti terveket. A folyamat végén összesen 32 üzleti terv lesz kiválasztva, amelyek egyenként maximum 40.000 euró vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

A program negyedik szakasza a támogatást elnyert üzleti tervek megvalósítását segíti elő. A 32 vállalkozót a mentorok végigkísérik a vállalkozás elindításának folyamatán. A kapcsolattartás ebben a szakaszban személyes (egy szakmai hétvége) és online konzultáció formában történik.

Mindezektől a következő eredményeket várják: 1 e-learning platform kiterjesztett funkciókkal; 260 román állampolgár, akik Magyarországon élnek, és részt vesznek a vállalkozásfejlesztési képzésen; 200 elkészült üzleti terv; 32 vállalkozás elindítása és fejlesztése max. 40.000 eurós de minimis támogatás segítségével; 512 személyre szabott szakmai mentorálás a 32 nyertes vállalkozó számára; 2 startbootcamp program; 64 alkalmazott; 1 nemzetközi együttműködési hálózat; 1 támogatói közösség; 1 szociológiai tanulmány.

A bemutató után szakértők beszéltek a támogatott iparágak helyzetéről, a pályázati rendszerekről, majd műhelymunkák és beszélgetések zajlottak a képzőkkel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!