ERDON Helyi hírek

2019.02.25. 12:41

Megerősödés a megmérettetésben 

Az elmúlt csütörtök délután a Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére végzett ünnepi vesperás keretében Böcskei László megyés püspök átadta az érdemérem ezüst változatát. 

Az elmúlt csütörtök délután a Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére végzett ünnepi vesperás keretében Böcskei László megyés püspök átadta az érdemérem ezüst változatát. 

A Hit szolgálatában nevet viselő egyházmegyei érdemérmet 2012-ben alapította Böcskei László megyés püspök, és minden év február 21-én, Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének évfordulóján, ennek ezüst változata olyan egyházhű személynek kerül átadásra ünnepélyes esti dicséret keretében, aki kimagasló és példaadó módon éli meg hitét, egyházszeretetét. Az erre kinevezett öt tagú bizottság 2019. február 14-i ülésén az idei kitüntetést Floruczó István nagyszalontai hívőnek ítélte oda. Lőrincz Ottó esperes-plébános úgy jellemezte őt, mint aki élete folyamán megküzdött, megszenvedett hitéért. Példaértékű a közösséghez és az Egyházhoz való ragaszkodása, a Szűzanya iránti szeretete és tisztelete kimagasló. Családját Isten, az egyház és a templom szeretetére nevelte.

Áldozat

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 108. évfordulóján, vagyis az elmúlt csütörtökön a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet (vesperást) végeztek a nagyváradi székesegyházban. A nagyváradi egyházmegye vértanú püspökének közbenjárását kérték, és együtt imádkoztak az ő szentté avatásáért. Prédikációjában Böcskei László megyés püspök Szent II. János Pál pápa szavait idézte, melyeket 1999. május 8-án mondott a bukaresti Szent József székesegyházban, és tulajdonképpen elismerését kifejezve, megemlékezett azokról, akik életüket áldozták a hitükért a legsötétebb ateista, kommunista korszakban. A váradi egyházmegye főpásztora hangsúlyozta: egy ember igazi értéke úgy mutatkozik meg, hogy nem önmagát helyezi a középpontba, hanem valamilyen nemes célért küzd, és áldozatot vállal ezért. Amikor pedig a boldogakra gondolunk, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a megerősödés a megmérettetésben a mi osztályrészünk is, bennünket is ki kell mozdítson a komfortzónánkból, hogy Krisztus egyházát építsük. Isten gondoskodott arról is, hogy a vértanúk személyében ehhez példaképeink, forrásaink legyenek. Bogdánffy Szilárd is a hivatásának élő ember volt, aki keresztény öntudattal, a legapróbb részletekre is odafigyelve teljesítette küldetését, megalkuvás nélkül. Felismerte azt, hogy mindenkiben ott van Isten rejtett arca. Nem önmegvalósítást keresett, hanem Isten akaratának teljesítését, még önmaga feladása árán is.

A díj átvétele után Floruczó István meghatódottságának adott hangot, megköszönve a bizalmat, hogy idén őt nevezték meg erre a kitüntetésre. Hangsúlyozta: mindazért a jóért, amit életében embertársaiért, az egyházért tett, soha nem várt el semmilyen elismerést, Isten iránti szeretetből és elköteleződésből tette. Az esti dicséret ünnepélyességéhez járult hozzá a székesegyház Szent László énekkara, Kristófi János karnagy vezetésével. Elhangzott egy Lászlóffy Zsolt által megzenésített szerzemény melynek versszövegét Lászlóffy Csaba írta, valamint J. Pachenbeltől a Magnificat.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!