ERDON Helyi hírek

2019.01.03. 09:25

Koszorúzásokkal kezdték az évet

Január 1-jén a nagyvárad-réti RMDSZ szervezésében megkoszorúzták Petőfi mellszobrát és Gulácsy Irén író, újságíró emléktábláját. Somogyi Orsolya körzeti elnök köszöntötte a jelenlevőket.

Január 1-jén a nagyvárad-réti RMDSZ szervezésében megkoszorúzták Petőfi mellszobrát és Gulácsy Irén író, újságíró emléktábláját. Somogyi Orsolya körzeti elnök köszöntötte a jelenlevőket.

Az első helyszínen, vagyis a költő Petőfi-parkbeli mellszobránál Somogyi Orsolya várad-réti RMDSZ-elnök azt emelte ki: a 196 éve született Petőfi Sándor, a magyar költészet egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja, aki közel 1000 verset írt rövid élete során. 1822. december 31-ről 1823. január 1-re virradó éjjel született Kiskörösön, ahol evangélikus vallás szerint keresztelték meg. Kilenc tanintézetben tanult, már öt évesen koptatta az iskola padjait. 1841 nyarán kezébe vette a vándorbotot, és Sepsy Károly hattagú vándortársulatába állt. 1846 tavaszán megalapította a Tízek Társaságát, kilenc fiatal írótársával együtt: Jókai Mór, Tompa Mihály, Degré Alajos, Pálffy Albert, Bérczy Károly, Pákh Albert, Lisznyai Damó Kálmán, Kerényi Frigyes és Obernyik Károly. 1846 őszén kezdődött életének és költészetének legfontosabb korszaka – megismerte Szendrey Júliát, majd egy évvel később összeházasodtak. 1848. március 15-e a pesti forradalom és Petőfi nagy napja a magyar történelemben. 1849. július 31-én hunyt el a Fehéregyháza és Segesvár közti völgyben zajlott csatában.

Másik helyszín

A koszorúzás után a megjelentek átvonultak ahhoz a házhoz, ahol Gulácsy Irén írt és alkotott, tekintettel arra, hogy január 2-án van a halálának az évfordulója. Az emléktáblánál Somogyi Orsolya arra hívta fel a figyelmet: 1894. szeptember 9-én, Szegeden született, és 1945. január 2-án, Budapesten hunyt el. 1914-ben költözött Nagyváradra, és kezdett el írni a Magyar Szóban, majd 1919-ben a Nagyvárad című napilap belső munkatársa lett. Cikkeket írt több lapba és folyóiratba, mint például a Pásztortűz, a Genius, a Brassói Lapok, a Keleti Újság, az Ellenzék, a Napkelet, a Magyar Kisebbség. Miután az első munkája, a Förgeteg megnyerte a marosvásárhelyi Zord Idők lap pályázatát, elkezdett novellákat, regényeket, színdarabokat írni. 1927-ben, nem sokkal férje halála után Kolozsvárra, majd Budapestre költözött, ahol 1945-ben hunyt el, a lakását eltalálták az ostrom során. Az emléktáblát 2005-ben állították, halála 60. évfordulója tiszteletére, az RMDSZ-es dr. Földes Béla kezdeményesésére.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!