ERDON Helyi hírek

2018.09.19. 10:10

Drágább lett a tűzifa

Lehet tűzifát kapni, de tavalyhoz képest 30-40 lejjel drágábban. A Romsilva megyénkben több mint kétszázezer köbméter fát kell eladjon, tudtuk meg az intézmény gazdasági igazgatójától.

Lehet tűzifát kapni, de tavalyhoz képest 30-40 lejjel drágábban. A Romsilva megyénkben több mint kétszázezer köbméter fát kell eladjon, tudtuk meg az intézmény gazdasági igazgatójától.Szíjjártó Zoltán, a Bihar megyei Romsilva gazdasági igazgatója kérdésünkre elmondta: Bihar megyében az erdők közel ötven százalékát az önkormányzatok adminisztrálják, a lakosok a tűzifára vonatkozó igényeket az önkormányzathoz nyújthatják be, s ezen listák alapján vásárolhatják meg az erdőkerületeknél. Ezenkívül az állami erdőkből is lehet fát vásárolni, a Romsilván keresztül, árverés alapján. Főleg gazdasági egységek szokták tőlük megvásárolni a fát – a további értékesítéssel már ezek foglalkoznak. A Romsilva elsődleges célja nyilvántartani, megóvni, újratelepíteni a fákat.

Az idei viharok miatt jelenleg 200-210 köbméter körüli ledöntött fát kell értékesíteniük. Emiatt Bihar megyében nem is ment fel annyira az ára, mint másutt. A kereskedők igyekeznek tartani az árat, azonban lehet, hogy egy adott pillanatban nagyobb lesz a kínálat mint a kereslet, s akkor esetleg csökkenhet.

Árak

Amúgy a legújabb kormányrendelet szerint egy köbméter fa átlagára lábon az eddigi 115 lejes átlagár helyett 164 lej lett, a tűzifa a legolcsóbb, a feldolgozható fa akár a köbméterenkénti hatszáz lejt is elérheti az árverések során. Persze a tűzifát a későbbiekben el kell szállítani, fel kell hasítani, így végül erdőméterenként 250-300 lejért kerül a vásárlókhoz, harminc-negyven lejjel drágábban, mint tavaly. Az önkormányzatok megesik, hogy olcsóban adják a fát, viszont ez az ő kárukra megy, ugyanis nem jut elegendő pénz az újratelepítésre.

Amint a gazdasági igazgatótól megtudtuk, az utóbbi néhány év során csökkent a fával történő fekete kereskedelem, a kötelező szállítólevelekkel nem lehet játszani, sok illegálisan kereskedő személyt kaptak el és büntettek meg az utóbbi időben, azonban még mindig akadnak, akik megtalálják a „kiskapukat” - s így sajnos a becsületes gazdasági egységek mennek tönkre. A gazdaság pedig akkor fog működni, ha a fekete piacot visszafogjuk. Fontos jól gazdálkodni a fákkal – akkor kivágni őket, amikor a legértékesebbek, s ugyanolyan fontos az újratelepítésük is. Mindenképp meg kell óvjuk az erdőket a rablógazdálkodástól, tette hozzá.

Mint láttuk, újságban többen is hirdetik, hogy tűzifát házhoz visznek. Az egyik helyen egy erdőméter vágott tűzifát 250 lejért szállítanak házhoz, a minimális megrendelhető mennyiség öt méter, s tíz méter esetén 240 lejért is adják. Ugyanott a felvágatlan tűzifa erdőmétere 160 lejbe kerül. Egy másik helyen arról tájékoztattak: egy méternyi vágott tűzifát 260 lejért adnak. Keményfa, egészséges, négy hónapja vágták, s hetven-nyolcvan százalék a nedvességtartalma, tudtuk meg. A vágatlan fa pedig ugyanott 270 lejbe kerül, ugyanis, mivel súlyos,  a rakodás is sokkal nehezebb. Amint a kereskedő elmondta, érdemes most vásárolni, később ugyanis felmehet az ára.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!