ERDON Helyi hírek

2018.06.07. 08:58

A levegő minőségéről volt fórum

A Váradon szervezett közviták döntő többségének forgatókönyve szerint zajlott szerda délután a Bihar Megyei Tanács által a megyeháza dísztermébe meghirdetett közmeghallgatás is, melynek témája Bihar megye levegőminőségének szinten tartása volt a 2017-től 2022-ig terjedő években. 

A Váradon szervezett közviták döntő többségének forgatókönyve szerint zajlott szerda délután a Bihar Megyei Tanács által a megyeháza dísztermébe meghirdetett közmeghallgatás is, melynek témája Bihar megye levegőminőségének szinten tartása volt a 2017-től 2022-ig terjedő években. A lakosság egyedül e sorok szerzőjében öltött testet, és még jelen volt- valószínűleg hivatalból- néhány intézménynek a képviselője (prefektúra, statisztikai hivatal stb.), akiknek zöme végig az okostelefonját pötyögtette, vagy unalmában a falat bámulta. Mindeközben Olimpia Mintaș ismertetett egy hosszú tanulmányt, annak a cégnek a részéről, melyet megbíztak ezzel. 2013-as adatokra támaszkodva majd egy órán keresztül hosszasan sorolt képleteket, mutatott grafikonokat és ábrákat, különféle számokat, s egészből a végén azt a következtetést vonta le, hogy Nagyváradon megfelelő a levegő minősége, a megenmgedett keretek közt van, sőt, ha az optimistább forgatókönyv valósul meg, és Románia végre csatlakozik a schengeni térséghez, akkor csak még jobb lesz nekünk, mert megszűnik a torlódás a borsi határátkelőnél, s az ott várakozó gépjárművek által kibocsátott káros anyagok is számottevően csökkenek.

A hozzászólások rendjén a Környezetvédelmi Ügynökség részéről Dorin Borota mérnök ragadta magához a kezdeményezést, aki azt mondta: értékeli az előadó munkáját, köszöni az erőfeszítéseit, de tulajdonképpen fölöslegesen is dolgozott, a kevesebb több lett volna, mert a képleteket a laikusok úgyse értik, meg különben is, a nagy része annak, amit elmondott, úgyse érdekel senkit. A Megyei Tanács képviselőjétől ugyanakkor pedig azt kérdezte, mikor ülésezett utoljára a műszaki bizottság.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!